Dokazování majetku jako v Evropě: Pekaře s Ferrari se úřady zeptají, kde na to vzal

22.04.2014 23:04

Vláda se chce zaměřit na dokazování majetku těch, kteří si žijí nad poměry, ačkoliv neprokázali vysoké příjmy. Podle Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO jsou podobné zákony i ve většině evropských zemí.

Dokazování majetku jako v Evropě: Pekaře s Ferrari se úřady zeptají, kde na to vzal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jak v ČT řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD): Zákon, který postihuje dotyčné s nelegálně nabytým majetkem, existuje. Tentokrát se však vláda chce zaměřit na ty, u nichž vůbec není prokázáno nabytí majetku. „Ale je zde značná pochybnost mezi tím, jaký majetek dotyčný užívá a jaký má prokázaný,“ ozřejmil v Událostech, komentářích.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zde vyzývá, aby se Česká republika podívala do zemí, kde to funguje. Jak ho totiž podpořil i ministr Dienstbier, ve většině evropských zemí je takový zákon běžný.

„Tam, když si pekař koupí Ferrari, tak se ho finanční úřad zeptá, kde na to vzal,“ popisoval Faltýnek. „Pokud ten pekař má daňové přiznání za rok nic a koupí si něco, co neodpovídá příjmům, které vydělal a zdanil, tak má (finanční úřad) přece právo zeptat se, kde na to vzal a pekař má povinnost dokázat, jestli to zdědil a podobně,“ dodal.

Parametry ale vláda ještě nemá ujasněné, protože o zákonu nejednala. „Měla by tam být nějaká částka, která je považovaná za spornou,“ přiblížil akorát Dienstbier. Například by se vycházelo ze soudního řízení, ale mohlo by jít i o zjištění v médiích.

Opozice ale takový zákon odmítá. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky by totiž vznikla velká administrativní zátěž pro finanční úřady.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…