Dokonáno. Senát řekl ano inkluzi na školách

20.04.2016 17:12

Senát přes řadu výhrad schválil školskou novelu beze změn. Znamená to, že nová pravidla inkluze budou platit už od letošního září, příští rok budou jednotné přijímací zkoušky na střední školy a o čtyři roky později se bude povinně maturovat z matematiky. Novela přinese také povinné absolvování posledního roku mateřské školy. Zprávu přinesla ČTK.

Dokonáno. Senát řekl ano inkluzi na školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

Novelu, pro kterou dnes hlasovalo 39 ze 67 přítomných senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.

Senátoři novelu schválili navzdory doporučení svých výborů, aby odmítli uzákonit nárok dvouletých dětí na místa v mateřských školách. Nyní jsou do školek přijímány zpravidla tříleté děti. Změna má platit od roku 2020 a podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je přirozenou reakcí na demografický vývoj. Má umožnit matkám, aby se dříve vrátily do zaměstnání. Kritici návrhu argumentovali tím, že školky by neměly být odkladištěm dětí, a preferovali výchovu v rodině.

Odklad nových pravidel společného vzdělávání žáků se speciálními potřebami v běžných školách prosazoval sněmovní školský výbor. Důvodem byla snaha poskytnout školám čas se na ně připravit. Podle Valachové by odklad nic nevyřešil a zkomplikoval by vyjednání finanční podpory pro tento typ vzdělávání zdravotně postižených dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…