Dokonce mi vyčítají, že jsem moc malý! Jaroslav Kubera nevěřícně zírá, co se začalo odehrávat kolem volby předsedy Senátu

18.10.2018 11:28

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) by se mohl stát předsedou Senátu. Teoreticky. Prakticky to bude mít velmi složité. V rozhovoru pro deník Právo prozradil, co jeho oponentům vadí. Na předsedu Senátu je prý příliš malý a málo důstojný.

Dokonce mi vyčítají, že jsem moc malý! Jaroslav Kubera nevěřícně zírá, co se začalo odehrávat kolem volby předsedy Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

V Senátu platí zvyklost, že předsedu Senátu nominuje nejsilnější klub. Někteří čeští politici považují zvyklosti za idiotské, v tomto smyslu se vyjádřil např. prezident Miloš Zeman, ale senátoři nepsané zvyklosti ctí. Jenže jak se ukazuje, i v Senátu má úcta ke zvyklostem své meze.

V tuto chvíli mají nejsilnější kluby ODS a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Konečné rozložení sil bude jasné, až se nezávislí kandidáti jako profesor Jiří Drahoš rozhodnou, do kterého z klubů vstoupí. Mohlo by se stát, že se rozhodnou vstoupit do klubu ODS a ta bude moc nominovat kandidáta na post předsedy Senátu. Jenže hnutí STAN dává už teď najevo, že nominace Kubery, o které dnes mluví ODS, je pro ně nepřijatelná.

„Mimo jiné je mi vyčítáno, že jsem malého vzrůstu a jsem málo důstojný, což už jsou takové ty věci za hranou, ale taková je politika,“ řekl Kubera. Podobná vyjádření považuje za podivná.

Předseda klub STAN Jan Horník má za to, že by ODS měla nominovat někoho jiného, např. předsedu klubu ODS Miloše Vystrčila. Ani Kubera však ještě není bez šance. O vstupu do klubu ODS uvažuje nezávislý senátor Ivo Valenta, který by Kuberu rád podpořil. 

Lidovci by v čele Senátu rádi viděli bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. Senátoři STAN sice nemají nic proti, ale sami navrhují jiné kandidáty – Zbyňka Linharta, Jiřího Růžičku a Petra Holečka.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Není bez zajímavosti, že proti tradici, podle které nejsilnější klub nominuje předsedu Senátu se postavil Václav Láska, V situaci, kdy v horní komoře existují tři silné kluby a celá řada senátorů přemýšlí, ke kterému klubu se přidá, dodržení oné tradice ztrácí smysl. ODS, KDU-ČSL a STAN by podle jeho názoru měly nominovat své kandidáty, předsedou by se stal ten, pro koho by hlasovalo nejvíc senátorů. Taková je dnes Láskova představa.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…