Potápět lodě s uprchlíky, napsal doktor Macek. A věc běží dál

25.04.2015 19:11

Glosátor společenského dění Miroslav Macek konstatoval na svém blogu, že by možná stálo za to potopit pár uprchlických lodí z Afriky, abychom zastavili hrozící invazi. Pokud to neuděláme, bude jen hůř - více utrpení, víc mrtvých. Tato slova však zvedla ze židle komentátora Jana Jandourka, jenž na Svobodném fóru napsal, že bychom stejně tak mohli chtít střílet nezaměstnané nebo amputovat zlomené nohy.

Potápět lodě s uprchlíky, napsal doktor Macek. A věc běží dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

„K evropským břehům připlouvají stovky lodí s africkými imigranty, přičemž se jich cestou stovky až tisíce utopí. Evropu pak čeká neřešitelný problém, co si s touto invazí počít. Pokud by se hned zpočátku postupovalo stejně jako v případě vojenské invaze, tedy lodě by se zlikvidovaly před vyloděním, zemřely by též stovky až tisíce lidí, ovšem záhy by bylo po invazi. Praktikovaný pseudohumanismus ovšem v konečném součtu přinese podstatně více problémů, bolesti a mrtvých, než by přineslo radikální řešení v pravý čas,“ napsal doktor Macek.

Původní text doktora Macka

Komentátor Jandourek, vysvěcený kněz, v prvé řadě zdůrazňuje, že uprchlíci z rozvrácených zemí nepodnikají žádnou invazi. Teoreticky sice je možné potápět lodi s tisíci uprchlíky, ale je otázka, zda by to bylo správné. "Problém se zlomenou nohou lze samozřejmě také řešit amputací, problém s nezaměstnaností postřílením všech osob, které jsou nezaměstnané déle než půl roku. Prospěch ve škole by se radikálně zvýšil zavedením bičování po každé trojce. Bylo by to účinné. Je otázka, jestli všechno účinné je správné," ptá se Jandourek.

Celý Jandourkův komentář ZDE

Autor upozorňuje, že problém nemá jednoduché řešení. Část uprchlíků je podle jeho názoru třeba přijmout, jinak posílit ochranu hranic a tlačit také na jiné neevropské bohaté země, aby část uprchlíků přijaly. Faktem je, že Evropané nedokážou na severu Afriky zavést známý koloniální blahobyt, ale kdybychom začali uprchlíky topit, jakými evropskými hodnotami bychom se ještě mohli "ohánět"?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …