Doktor Macek varuje před omezováním volebních kampaní. Vydělá na něm prý Babiš

09.04.2014 15:31

Na informaci dnešních Hospodářských novin, že vláda připravuje zákon, který omezí financování volebních kampaní pravděpodobně částkou sto milionů korun, zareagoval na svém webu bývalý politik ODS Miroslav Macek. Nepřímo poukázal na to, že takový zákon by kromě hnutí ANO znevýhodnil všechny ostatní strany.

Doktor Macek varuje před omezováním volebních kampaní. Vydělá na něm prý Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Podle Macka omezit volební inzerci zákonem za situace, kdy „majitel jedné politické strany zároveň vlastní neopominutelnou část médií“ by ostatní politické strany silně znevýhodnilo. Důvodem je to, že média, vlastněná majitelem politické strany, budou o představitelích této strany psát více a vesměs pozitivně. Macek tak zjevně narážel na to, že Babiš prostřednictvím své firmy Agrofert ovládá vydavatelství Mafra, které mimo jiné vydává MF Dnes, Lidové noviny a web iDnes.cz.

„Pro volby celostátního charakteru by se limit mohl pohybovat pod sto miliony korun,“ řekl dnešním HN premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že novelu předloží na podzim. List v této souvislosti uvedl, že v kampani před podzimními sněmovními volbami oficiálně stomilionovou hranici nepřekročila žádná strana s výjimkou hnutí ANO, které kampaň stála 119 milionů. Naproti tomu při volbách v roce 2010 utratila například ODS více než 200 milionů.

Celý text Miroslava Macka týkající se chystaného omezení volební kampaně:

Omezení financování volebních kampaní zákonem je v situaci, kdy majitel jedné politické strany zároveň vlastní nepominutelnou část medií, činem velmi znevýhodňujícím ostatní politické strany. Neboť výše zmíněná media mohou a určitě budou dělat trvalou kampaň své straně prostě tím, že o představitelích této strany budou psát více a vesměs pozitivně. Úloha ostatních medií, které by mohly a měly tuto jednostrannost kompenzovat, tak dramaticky narůstá.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…