Doktor Macek způsobil bouři vyjádřením o vojenských žoldácích. Tudíž dnes připsal pokračování

09.07.2014 10:35

Někdejší místopředseda vlády a ODS Miroslav Macek na svém profilu na sociální síti Facebook okomentoval smrt čtyř českých vojáků v Afghánistánu stylem, který mnoho lidí pohoršil. Bývalý místopředseda ODS a exministr zdravotnictví poukázal na to, že příslušníci české armády byli na misi dobrovolně za žold a mohli jít dělat jinou práci. Po bouřlivých reakcích svou glosu doplnil.

Doktor Macek způsobil bouři vyjádřením o vojenských žoldácích. Tudíž dnes připsal pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek s manželkou Petrou

Macek už v úterý zveřejnil na svém Facebooku glosu, kterou o den později zveřejnil i na svém webu Viditelný Macek. Protože svým názorem vyvolal vlnu reakcí, příspěvek doplnil o několik dovětků. Rozruch vyvolala jeho slova po zveřejnění nejen u čtenářů serveru ParlamentníListy.cz, ale celé znění glosy otisklo také středeční Právo.

Bývalý vrcholný představitel občanské demokracie nechápe, co je hrdinského na tom, být žoldákem. „Ten musí pochopitelně poslouchat i ty rozkazy, se kterými vnitřně nesouhlasí a musí se účastnit bitev a válek, které jsou zcela nesmyslné a nic neřešící. Rizika, že přitom může být zmrzačen nebo zemře, si je jistě dobře vědom. Za to je přece též placen. Má navíc na vybranou: Může se kdykoliv žoldu vzdát a jít dělat nějakou méně rizikovou práci," napsal v úterý na svůj profil.

Vše k tématu smrti českých vojáků ZDE.

Ve středu Macek svou glosu doplnil. „Jak jsem záhy zjistil, moji zobecňující glosu leckteří berou jako znevažování smutku a bolu rodin padlých vojáků. Není tomu tak, nicméně chápu, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde," napsal ve středu na svůj web.

A pokračoval: „Také newspeakové okecávání, že přece nejde o žoldáky, je zbytečné. Žold zůstane žoldem, tedy platem najatého vojáka, bez ohledu na to okecávání."

Macek navrhuje, aby si každý položil dvě otázky. „Domníváte se, že jsou Afghánci šťastnější a spokojenější než před těmi dvanácti lety? Cítíte se vy dnes bezpečněji?" Tím ukončil doplnění své glosy.

Co přesně napsal doktor Macek v úterý na Facebook:

Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem. Ten musí pochopitelně poslouchat i ty rozkazy, se kterými vnitřně nesouhlasí a musí se účastnit bitev a válek, které jsou (jako většina těch minulých, současných a budoucích) zcela nesmyslné a nic neřešící. Rizika, že přitom může být zmrzačen nebo zemře, si je jistě dobře vědom. Za to je přece též placen.
Má navíc na vybranou: může se kdykoliv žoldu vzdát a jít dělat nějakou méně rizikovou práci.
Jak jsem očekával, ihned propukly orgie pražské kavárny na téma „obrany našich hodnot“ a tradiční čecháčkovské fángličkaření. Jediné, co bohužel očekávat nelze, je seriózní debata o tom, zda v Afganistánu jde skutečně o obranu našich hodnot, a pokud ano, zda efektivním a žádoucím způsobem. Zato politického přiživování se na bulvárním zpravodajství o této válečné epizodě bude více než dost.

A ve středu doplnil na svém webu www.viditelny-macek.cz:

P.S.: Jak jsem záhy zjistil, moji zobecňující glosu leckteří berou jako znevažování smutku a bolu rodin padlých vojáků. Není tomu tak, nicméně chápu, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

P.P.S.: Také newspeakové okecávání, že přece nejde o žoldáky, je zbytečné. Žold zůstane žoldem, tedy platem najatého vojáka, bez ohledu na to okecávání.

P.P.P.S.: Položte si zásadní dvě otázky: Domníváte se, že jsou Afgánci šťastnější a spokojenější, než před těmi dvanácti lety? Cítíte se Vy dnes bezpečněji? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…