Doktor Macek zveřejnil peprný poslanecký projev, který nikde neuslyšíte

21.08.2013 9:51

Bývalý poslanec doktor Miroslav Macek ve svých středečních glosách k aktuálnímu politickému i společenskému dění reaguje na úterní rozpuštění sněmovny. Sepsal krátký fiktivní projev, který by prý pronesl v jednacím sále před hlasováním.

Doktor Macek zveřejnil peprný poslanecký projev, který nikde neuslyšíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek s manželkou Petrou

Doktor Miroslav Macek na svém webu zveřejnil projev, který by na místě poslance přednesl ve sněmovně před hlasováním o jejím rozpuštění. Nebyl by to ale on, kdyby nepřidal i značnou dávku nadsázky a ironie.

Během své řeči by Macek upozornil na to, že ze zasedání sněmovny se stal hromadný předvolební mítink, ve kterém jsou jako tradičně zostuzováni protivníci a vychvalovány vlastní řady. Strany tak prý činí v domnění, že občané podlehnou falešné představě, že socialisté, komunisté či "překabátění" lidovci dokáží spravovat zemi lépe, než nám předváděli v minulosti.

Obavy i přání

Nebo že podlehnou představě, že o tom nejdůležitějším se rozhoduje u nás a nikoliv mezi velmocemi a globálním kapitálem.

"Zřejmě se tak, bohužel, stane, neboť stále platí staré španělské přísloví 'Ošidí tě jedenkrát, dvakrát, třikrát, čtyřikrát…'," pronesl by Macek.

Glosátor by ve svém projevu přidal také několik - nutno podotknout ironicky míněných - přání novému kabinetu. "Přeji tedy budoucí vládě, aby ten stále se tenčící zbytek tvrdě pracujících a daně platících občanů nepřestal pracovat a živit jak je, tak spoustu dalších, bez nichž by se skvěle obešli," řekl by prý na zasedání sněmovny.

Celý fiktivní projev doktora Macka:

Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové,
jako mávnutím kouzelného proutku se ze zasedání sněmovny s jediným bodem programu stal hromadný předvolební mítink, ve kterém jsou tradičně zostuzováni protivníci a vychvalovány vlastní řady.
Zřejmě v domnění, že občané opětovně podlehnou falešné představě, že o každodenní kvalitě jejich života rozhodují hlavně politikové a přendávání peněz z jedné hromádky na druhou a nikoliv práce jejich vlastních hlav a rukou, které veškeré tyto hodnoty tvoří.
Že opětovně podlehnou falešné představě, že socialisté, komunisté či překabátění lidovci dokáží spravovat zemi lépe, než nám předváděli v minulosti.
Že opětovně podlehnou falešné představě, že po Fischer Reisen či ABL konečně přijde nějaký řepkový mesiáš, který vše uvede do pořádku.
Že opětovně podlehnou falešné představě, že o tom nejdůležitějším, co ovlivňuje a bude ovlivňovat jejich život, se vždy a cele rozhoduje u nás a nikoliv mezi velmocemi a globálním kapitálem.
Zřejmě se tak, bohužel stane, neboť stále platí staré španělské přísloví „Ošidí tě jedenkrát, dvakrát, třikrát, čtyřikrát…“
Přeju tedy budoucí vládě, aby ten stále se tenčící zbytek tvrdě pracujících a daně platících občanů nepřestal pracovat a živit jak je, tak spoustu dalších, bez nichž by se skvěle obešli.
Přeju jí též, aby během její vlády dostávalo Řecko, Španělsko, Itálie a postupně další státy nadále výpomoc, která je zachrání před krachem, jenž by stáhl do následného ekonomického, politického a sociálního maelströmu i nás, byť to budou jen peníze kryté falešnou vírou a nikoliv zlatem či jinými aktivy.
Přeju jí též, aby Číňané nenarazili se svou přehřátou ekonomikou na vlastní čínskou zeď a nezpůsobili tak dramatické turbulence ve světové ekonomice a politice. Přeju jí pak, aby si na konci svého, možná opět zkráceného mandátu, v klidu vyslechla další předvolební projevy, které na ní nenechají právem nit suchou…

Na shledanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…