Doktorka Samková napsala o Zemanovi a Němcové s hráběmi v ruce

15.07.2013 7:32

Prezident Miloš Zeman sklízí kritiku za to, že nectí ústavní zvyklosti, když odmítl jmenovat premiérkou Miroslavu Němcovou (ODS). Na jeho stranu se ale s opačným názorem kloní advokátka Klára Samková. "Pravda je taková, že jestli se prezident Zeman nějakým způsobem k ústavním zvyklostem postavil, pak tak, že naopak potrestal jejich nedodržování," píše v textu, který poskytla ParlamentnímListům.cz.

Doktorka Samková napsala o Zemanovi a Němcové s hráběmi v ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: I advokátka Klára Samková má mazlíčka

Ústavní zvyklosti podle advokátky slouží k tomu, že doplňují Ústavu nadanou velkou mírou abstrakce. Takovou ústavní zvyklostí bylo prý třeba obecné přesvědčení, že pokud některá politická strana vystoupí z koalice, neměly by vznikat strany, které o volbách ani neslyšely, ale vláda rezignuje a prezident pověří sestavením vlády někoho jiného.

Tato zvyklost ale podle Samkové dodržena nebyla. A to stranou ODS, která nyní vyslala svou nominantku na Hrad Miroslavu Němcovou. "Bývalý pan prezident – čestný to předseda této strany – totiž na ústavní zvyklosti rovněž nedbal, k jejich dbání svou rodnou stranu ani nenabádal a vesele nechal plynout činnost vlády, podporované poslanci, mezi nimiž už scházeli pouze Paroubkovi marťani," píše advokátka.

Celá úvaha doktorky Samkové ZDE.

Hrábě - erbovní trofej Němcové

A úplně stejně se prý nyní zachovala "stojedničková" vládní kandidátka. "Vyzbrojena hráběmi, které by se měly od nynějška stát erbovní trofejí paní skoro-premiérky, jala se shrabovat poslanecké hlasy, kde se dalo. O nějaké ideologii, neřku-li ideji, nikde ani potuchy," pokračuje Samková.

Být na Zemanově místě, Samková by prý nejdříve Němcovou požádala o předložení vládního programu, který by obsahoval i jinou náplň než výkřik, že chtějí vládnout, a pak by se prý pár dní nad její snahou něco ideově uklohnit ukrutně bavila.

"Pokud bychom se ale vrátili k těm ústavním zvyklostem. Pravda je taková, že jestli se prezident Zeman nějakým způsobem k ústavním zvyklostem postavil, pak tak, že naopak potrestal jejich nedodržování, jakož i následné pohrdání Ústavou a obcházení Ústavy a klamání voličstva tak, že ustavení nějaké shrabané pseudovlády prostě zabránil," tvrdí advokátka.

Možná nastane pikantní situace

Nyní prý bude Zeman postupovat v souladu s Ústavou. Pokud Rusnokova vláda nezíská ve sněmovně důvěru, najmenuje prezident vládu novou, které může být personálně úplně stejná. Pokud znovu důvěru nedostane, pak teprve nastane situace, kdy premiéra navrhuje předseda sněmovny. A zde podle Samkové přichází to pikantní, protože v tom případě bude Němcová navrhovat sama sebe, ovšem podle Ústavy nesmí být poslanec nebo senátor, který je členem vlády, předsedou nebo místopředsedou Poslanecké sněmovny nebo Senátu. Aby ji tak Zeman mohl premiérkou jmenovat, musí se svého předsednického křesla zříct, tím pádem ale zase nemůže sama sebe jmenovat.

"Nicméně, to už jsme bratru tak u čtyřiadvacátého října, listopad na krku a konečně jsme tam, kde máme být: u těch hrábí. Ty by měla paní Němcová uchopit a dostavit se s nimi na moravskou stranu hor, jak o Vysočině psávávala Vlasta Pittnerová a věnovat se hrabání listí, které právě bude ve vrcholné sezoně. Více pro zkrášlení naší vlasti již ona sama vskutku udělat nemůže – a ochranu 'ústavních zvyklostí' nechť ponechá i s panem Schwarzenbergem jiným," uzavírá Klára Samková svůj text.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …