Doktorka Samková to vidí černě: Pořád blekotají o podpoře ekonomiky, a přitom...

24.12.2013 14:20

Zatímco politici se předhánějí ve slibech, jak podpořit ekonomiku úlevami na daních firmám či lákání zahraničních investorů, ve skutečnosti nejvíce podpoří ekonomiku investice do zkvalitnění vzdělání. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Doktorka Samková to vidí černě: Pořád blekotají o podpoře ekonomiky, a přitom...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvňáčci ze základní školy Na smetance.

„Kdyby v Česku proběhla hypotetická vzdělávací reforma regionálního školství, jež by tuzemské patnáctileté žáky v matematice a přírodovědě pozvedla tak jako polské reformy ty tamější, své náklady by nejenže bezpečně pokryla, ale zároveň i mnohokrát vrátila,“ tvrdí server. Podle něj by v následujících osmdesáti letech ve svém důsledku vygenerovala - přepočítáno na jejich hodnotu v současnosti - navíc téměř 23 bilionů korun.

Pokud by se tato částka rozpočítala na jednotlivé roky v období mezi lety 2015 a 2095, vychází to na přibližně 800 miliard ročně navíc. Server připouští, že skutečný ekonomický vývoj země může ve výsledku ovlivnit velké množství dalších faktorů, základní poselství výše uvedených čísel je ale jasné - úroveň vzdělanosti má významný a dlouhodobý dopad na životní úroveň. Pokud by se podařilo dotáhnout úroveň ostatních regionů Česka na úroveň Prahy, která má dlouhodobě nejkvalitnější vzdělání, získalo by na tom Česko mezi lety 2015 a 2095 asi 5,7 bilionu korun.

Problémem ovšem je, že investice do vzdělání se zásadněji projeví až v období značně přesahujícím volební období.

A tak možná i proto má zřejmě pravdu známá advokátka Klára Samková, která na svém facebookovém profilu v této souvislosti napsala: „To je zvláštní, jak všichni pořád blekotají o té ekonomice, jak musí růst HDP a jak se mají povzbuzovat firmy a lákat sem zahraniční investoři - a přitom stačí jediné: vzdělání... Bohužel, obávám se, ani u této nadcházející vlády nebude vzdělání prioritou…”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…