Dokud budu premiérem, tento diktát provádět nebudu. Robert Fico ostře vystoupil proti kvótám, které dnes schválili v Bruselu

22.09.2015 22:35

Slovensko podle premiéra Roberta Fica nebude respektovat rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělení migrantů v rámci Evropské unie a země je v této otázce připravena vstoupit do právního sporu s Bruselem. Fico to řekl před poslanci slovenského parlamentu. Zároveň kritizoval dnešní rozhodnutí ministrů vnitra států EU, kteří kvóty pro rozdělení uprchlíků schválili většinou hlasů.

Dokud budu premiérem, tento diktát provádět nebudu. Robert Fico ostře vystoupil proti kvótám, které dnes schválili v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

"Dokud budu předsedou vlády Slovenské republiky, povinné kvóty na slovenském území nebudou uplatněny," zdůraznil šéf kabinetu na zasedání výboru pro evropské záležitosti slovenské sněmovny. Současně vyjádřil přesvědčení, že Slovensko nebude přinuceno k tomu, aby za každou cenu muselo držet uprchlíky na své zemi.

Ficova jednobarevná vláda sociálních demokratů je v úřadu od jara 2012. Nejbližší parlamentní volby by se v zemi měly uskutečnit na začátku března příštího roku, Ficova strana Směr-sociální demokracie se v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě těší největší oblibě u voličů se značným náskokem před dalšími stranami.

Podle Fica projekt přerozdělování uprchlíků v EU neskončí úspěchem. "Jsem přesvědčen, že povinné přerozdělení skončí blamáží. Zbytečně přidělí České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku kvóty. Nikdo tam nebude chtít. Pokud je tam někdo proti vůli i doveze, tak tito lidé během jednoho dne tyto země opustí a budou znovu utíkat, protože mají především ekonomické záměry, směrem na západ do Německa a Francie," uvedl Fico.

Bratislava dlouhodobě odmítala rozmístění uprchlíků v rámci EU na základě povinných kvót. Slovensko již dříve nabídlo, že dobrovolně poskytne azyl dvěma stovkám syrských migrantů. Tento počet byl výrazně nižší, než podle dřívějších návrhů Evropské komise na rozmístění migrantů mělo Slovensku připadnout. Slovensko se také dohodlo s Rakouskem, že dočasně ubytuje na svém území 500 migrantů do vyřízení jejich žádosti o poskytnutí azylu v alpské republice. První skupiny migrantů, dohromady asi tři desítky lidí, přijely do Gabčíkova na jihu Slovenska minulý týden. Podle Fica řada uprchlíků pobývajících v Rakousku, které čelí nedostatku ubytovacích kapacit ve svých uprchlických táborech, na Slovensko odmítla vycestovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…