Dokument Šitkredit o novodobé lichvě doporučuje místostarosta Lachnit

18.06.2013 11:15

JUDr. Petr Lachnit, zástupce starosty MČ Praha 5 a Komunitní centrum Prádelna zvou na promítání dokumentárního filmu ŠITKREDIT (Shitcredit) - o dluzích až do konce života. Film ŠITKREDIT bude promítán ve čtvrtek 20. června v 17 hodin v Komunitním centru Prádelna, Holečkova 38a, Praha 5.

Dokument Šitkredit o novodobé lichvě doporučuje místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Záštitu nad touto akcí převzal právě JUDr. Petr Lachnit, zástupce starosty MČ Praha 5 pro sociální oblast.  

Dokumentární film ŠITKREDIT upozorňuje na problém novodobé lichvy a předluženost domácností s nízkými příjmy. Autorem a režisérem filmu, který vznikl ve spolupráci s pracovníky organizace Člověk v tísni, je Martin Řezníček, režisér známého dokumentu Úžera.

Film Šitkredit sleduje příběhy několika dlužníků, kteří se kvůli relativně nízkému dluhu v řádu pár tisíc korun ocitli během krátké doby v neřešitelné životní situaci. „Chtějí po mně 300 000 Kč za jeden podpis a za to, že jsem si od nich žádné peníze nevzala," zpovídá se v dokumentu ŠITKREDIT žena, kterou, stejně jako mnoho dalších, zlákala možnost snadné a rychlé půjčky. I když si žena celou transakci rozmyslela a od smlouvy odstoupila, nevýhodné podmínky umožnily úvěrové firmě obstavit její dům. Ve snímku ŠITKREDIT se divákům a divačkám přibližují neetické praktiky těchto firem a jejich dopady na osudy konkrétních dlužníků, většinou lidí s nízkými příjmy. V prostředí špatně regulovaného trhu s půjčkami může i jediná zpožděná platba znamenat pro úvěrovou firmu dlouholetý pravidelný příjem - navzdory tomu, že jejich dlužníci nemají žádný majetek. Dokument dává kromě hlavního tématu - novodobé lichvy - nahlédnout i do problematiky chudoby a sociálního vyloučení.

Film byl natáčen v prostředí karvinského ghetta a hudebně jej doprovází rap místního hudebníka Lukrecia Changa, který v karvinském ghettu vyrůstal a s lichvou se ve svém okolí dennodenně setkával. „Jsem rád, že mi dali autoři dokumentu příležitost. Podle mě je dobře, že text průvodní písně vymyslel člověk, který se odmala pohyboval v prostředí, jež film popisuje. Text písně je o lichvě, o bankách, půjčkách. O tom, jací jsou lichváři svině, že přijdou a říkají: Zaplať, nebo uvidíš, co se bude dít,“ vysvětluje Lukrecius Chang.

JUDr. Petr Lachnit dodává: „Vzhledem k tomu, že v Komunitním centru Prádelna bylo zřízeno speciální podpisové místo pro podpis 'Petice proti šmejdům' a za zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji, mohou návštěvníci promítání filmu rovněž podepsat 'Petici proti šmejdům' a připojit svůj hlas v boji proti těmto zločinným praktikám.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…