Dokumenty z NATO kritizují českou pozici k Sýrii. Dostal se k nim Bohumil Vostal z ČT a toto z toho vzniklo

28.04.2017 8:18

Zpravodaji České televize v Bruselu Bohumilu Vostalovi se do ruky dostaly depeše z NATO o Rusku a Sýrii. Měli bychom se prý mít na pozoru, protože pro Česko nevyznívají dvakrát pozitivně.

Dokumenty z NATO kritizují českou pozici k Sýrii. Dostal se k nim Bohumil Vostal z ČT a toto z toho vzniklo
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Česká televize tvrdí, že je Aliance z Česka poněkud nesvá. Mohou za to informace ze Sýrie, které předává česká velvyslankyně v Damašku Eva Filipi. Její depeše prý až příliš souzní s názory syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ruského kolegy Vladimira Putina. Ostatní členské státy NATO se však na konflikt v Sýrii dívají jinou optikou a před zprávami z Česka už se mají na pozoru.

„Unikátní informace zastupitelského úřadu Damašek a zpravodajská hodnocení konfliktu v Sýrii našimi službami se málokdy shodují s aliančními analýzami. Nezřídka jsou zcela odlišné, píše se v nešifrovaném telegramu z tohoto měsíce,“ píše server veřejnoprávní televize.

Celou zprávu naleznete ZDE.

„To je vskutku problém pro českou diplomacii, když má opačnou pozici vůči většině velkých členských zemí NATO. Jako například Francii, která je opravdu velmi nepřátelská vůči režimu Bašára Asada. Stejně tak Spojené království a do jisté míry i USA,“ myslí si bruselský dopisovatel francouzského listu Sud-Ouest a šéfredaktor obranného webu B2 Nicolas Gros-Verheyde.

Je třeba dodat, že NATO v konfliktu v Sýrii nepostupuje zcela jednotně. Česko si sice podle všeho vysloužilo kritiku, jenže se stačí podívat na rozpory mezi USA a Tureckem, aby se ukázalo, že mezi dalšími členskými státy Aliance to také pořádně jiskří. Zatímco Američané podporují kurdskou opozici bojující proti Islámskému státu a Asadovi, Turci Kurdy nešetří a přistupují k nim taktéž jako k teroristům.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale důrazně odmítá, že by se ostatní státy NATO dívaly na Česko skrz prsty. „Třeba naposledy, když jsem seděl s našimi zpravodajci kolem posledních událostí v Sýrii, tak zásadní porce toho, co mi dávali, byly alianční informace,“ oponuje ministr. 

„A mohu garantovat, že právě když naši zpravodajci dělají své závěry nebo nám podávají popis situace, tak tam alianční informace sehrávají zcela zásadní roli,“ pokračoval Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…