Dolejš k uprchlíkům: Konvička z nás dělá spíš terč pro radikály

02.08.2015 14:10

Místopředseda komunistů Jiří Dolejší se vyjádřil k problematice uprchlíků. Nejen na sociálních sítích se setkává s panikou, která rozhodně nepomáhá, spíše nás vrací do džungle. Výkřiky typu „Islám v Čechách nechceme“ prý nepředstavují žádná řešení, dělají z nás spíše terč radikálů.

Dolejš k uprchlíkům: Konvička z nás dělá spíš terč pro radikály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

Šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík se s místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem pustil do debaty o uprchlících. Nejdřív však politika vychválil jako rozumného politika, který se svými názory vymyká nejen komunistické straně, ale možná i sociální demokracii. Dolejš zkrátka mluví jako umírněný rozumný politik.

Dolejš se tomuto hodnocení pousmál a konstatoval, že snad i dnes žijeme v éře rozumu, takže je třeba s lidmi diskutovat na základě rozumových argumentů. Platí to i u tématu uprchlíků.

„Lidé si musejí uvědomit, že panika z nich nedělá lepší lidi, panika je vrací do džungle,“ konstatoval. Xenofobní výkřiky a agresivní fundamentalismus typu Islám v Čechách nechceme občanům nic nepřináší a naopak si myslím, že to z nás dělá terč islamistů,“ doplnil.

Uprchlickou krizi skutečně zažíváme a musíme řešit především jejich příčiny. Ty vidí v rozvrácení některých zemí, které si nesou již tíživé koloniální dědictví, i když nejen to. Současnou krizi by měli řešit především ti, kteří ji způsobili. To se nepodaří ze dne na den, takže souběžně s dlouhodobým řešením situace v krizových oblastech musíme řešit aktuální problém s uprchlíky mířícími na starý kontinent. Tady musíme umět rozlišit ty, kteří naši pomoc opravdu potřebují, od lidí, kteří cestují jen za vysokými sociálními dávkami.

V české populaci se musíme vypořádat také s fenoménem nevědomosti. Češi, Moravané a Slezané musejí vědět, že ne každý muslim je terorista. Na sociálních sítích se často šíří nesmysly. Teroristé k nám například vůbec nemusejí přijít s uprchlíky. A pokud přijmeme lidi, kteří pomoc opravdu potřebují, neměli bychom připustit vznik ghett a měli bychom trvat na tom, že budou běženci dodržovat naše zákony.  

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …