Dolejš v ČT: O výši platů by si politici neměli rozhodovat sami

19.06.2014 23:01

V úvodu čtvrtečních Událostí, komentářů diskutovali o rizicích lidského selhání ve zdravotnictví poslanec Miloslav Janulík (ANO) a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). V další části pořadu se diskutovalo o tom, jakým způsobem by se měla stanovovat výše platů politiků.

Dolejš v ČT: O výši platů by si politici neměli rozhodovat sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Heger přiznal, že ve zdravotnictví nikdy nedosáhneme stoprocentní spolehlivosti. Ale podle teorie pochybení riziko selhání roste s únavou. A v tom, že čeští zdravotníci jsou více přetěžováni, než je v Evropě běžné, se jak Heger, tak Janulík shodli.

Heger poukázal i na to, že v USA je odškodňování poškozených pacientů nastaveno vůči lékařům tak ostře, že ti se proti tomu alibisticky pojišťují tím, že provádějí dvakrát až třikrát víc vyšetření, než by bylo v průměru zapotřebí. Tím se ale léčba prodražuje. Vzhledem k podfinancování českého zdravotnictví se ale u nás na těchto vyšetřeních šetří, což poněkud zvyšuje rizika při léčbě pacientů.

Každý člověk reaguje na léčbu jinak

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala poukázal na to, že je rozdíl v tom, když jde do opravy auto a když se léčí člověk, neboť každý lidský jedinec reaguje na nemoci i na jejich léčbu jinak.

Dolejš: Není v pořádku, když politici rozhodují o svých platech

Ohledně diskuze o platech politiků prohlásila sociálnědemokratická politička Marie Benešová, že ve sněmovně toto není stěžejní téma. Prý se očekává, že příští rok platy poslanců vzrostou o 1 %. Komunistický politik Jiří Dolejš poukázal na to, že ministr financí Andrej Babiš plánuje zvednout platy ve veřejné sféře o 3,5 %. „Pokud ekonomika půjde nahoru a všichni dostanou přidáno, pak bychom politikům měli rozmrazit platy,“ poznamenal s tím, že není v pořádku to, že politici rozhodují sami o svých platech. Za vhodnější by považoval systém, kdy by plat politiků byl odvozován od průměrného platu.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…