Doležal z Reflexu rozebírá, zda má prezident příznaky demence

25.11.2017 15:54

Velmi ostře se opřel do prezidenta Miloše Zemana komentátor Jiří X. Doležal v souvislosti s jeho návštěvou v Rusku. „Jeví prezident diskrétní příznaky demence?“ zeptal se Jiří X. Doležal na serveru Reflex.cz.

Doležal z Reflexu rozebírá, zda má prezident příznaky demence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

„Miloš Zeman v Rusku předvádí takové orgie servility, že by se za to nemusel stydět ani soudruh Gustáv Husák neblahé paměti. Přišel mimo jiné i s myšlenkou, že povinností českých novinářů je umět rusky. Pan prezident při tomto zajímavém sdělení prozradil o svém zdravotním stavu víc, než je jemu i Ovčáčkovi příjemné,“ řekl úvodem Doležal. 

Podle jeho slov formální známky projevu Miloše Zemana prozradily o zdravotním stavu Miloše Zemana znepokojivé novinky. Zaujal ho například přeřek Zemana v ruštině, kdy prezident řekl, že novináři jsou povinni rozumět rusky. „Přitom rozumět se rusky řekne ponimať, žádné slovo rozuměť ruština nezná,“ podotkl Doležal, jehož zaujalo, že Zeman už nemluví rusky a míchá do řeči vymyšlené patvary. 

„Jeho užití slova rozuměť mi připomnělo spolužáka v páté třídě (chodil jsem na jazykovku), jenž při zkoušení z ruštiny tvrdošíjně trval na tom, že letadlo (samoljot) se rusky řekne „letálo“. Šlo o dětskou negativistickou reakci, když něco nevím, tak dospělý člověk řekne: nevím, jak se to řekne, zatímco dítě vymyslí patvar odvozený ze své představy poruštění českého slova a trvá na něm,“ řekl Doležal s tím, že však nepochybuje, že Zeman rusky uměl velmi dobře. 

Původní text ZDE.

„A tak je plně oprávněné se domnívat, že ještě před pár lety Zeman věděl velmi dobře, že rozumět se řekne rusky ponimáť a že žádné slovo rozuměť v ruštině nenajde. Teď se mu najednou to slovo nevybaví, zapomněl je, a on je okamžitě nahradí patvarem jako desetileté dítě,“ podotkl komentátor a následně se vytasil s encyklopedickým heslem demence.

Zkonstatoval, že na serveru Wiki je možné si v kapitole Demence přečíst, že jde o závažnou mozkovou chorobu zapříčiněnou degenerativními změnami v mozkové tkáni, kdy bývá postižena krátkodobá a později i dlouhodobá paměť, porušen je však také úsudek a časoprostorová orientace. 

„Já bohužel mnohé z těch příznaků – především změnu a rozpad osobnosti – vidím už léta. Nyní se navíc vynořil zásadní problém s vyjadřováním, a především jeho zcela regresní kompenzace. Takže mám vážné obavy, zda se u pana prezidenta neobjevují první diskrétní příznaky demence. A nemusí to být jen ta alkoholová, ale třeba úplně normální alzheimer,“ uzavřel rázně Doležal.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …