Dolínek nabádal z rozhlasu Babiše a Agrofert ke slušnosti

05.12.2019 19:02

Poslanec ČSSD Petr Dolínek ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu konstatoval, že sociální demokracii se daří ve vládě Andreje Babiše (ANO) plnit její program, ale tyto úspěchy jsou zastíněny problémy premiéra Babiše. Hnutí ANO by se k tomu mělo postavit čelem a říct, že český stát má problém, který srovná, a pak bude tyto závazky vůči konkrétní firmě (Agrofertu) vymáhat. A pokud to takto neproběhne, ČSSD by se podle Dolínka měla ozvat.

Dolínek nabádal z rozhlasu Babiše a Agrofert ke slušnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová poslancům vysvětlila, že v tuto chvíli nemůže zveřejnit audit, a doplnila proč. Tato informace byla v pořádku. To, jak se chovali další členové ANO, však podle Dolínka v pořádku nebylo.  

„To, co smysl nemělo, bylo, jak začali vystupovat kolegové z ANO a vysvětlovat, co se dělo v minulosti. Přece nemůžu vystupovat a říkat: v minulosti se tady kradlo, tak já budu krást taky. Takto to nejde,“ kroutil hlavou zákonodárce v rádiu.

Pokud se ukáže, že Agrofert opravdu pochybil, v rámci slušnosti se rozumí samo sebou, že státu zaplatí to, co stát musel nahradit. Pokud se však někdo nebude chovat tak, jak velí slušnost, podle Dolínka bude namístě, aby se ČSSD ozvala.

Ve druhé polovině rozhovor konstatoval, že ČSSD i nadále bude trvat na tom, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má zůstat ve své funkci, a pokud bude chtít hnutí ANO Pavla Zemana sesadit, pro ČSSD v tu chvíli vláda skončí.

„My jsme jasně řekli, že když přijde na pořad jednání odvolání pana Zemana, tak pro nás ta vláda končí. ... Myslím si, že je třeba podržet takovéto profesionály a dát jim prosto, aby mohli odvádět svoji práci,“ zdůraznil Dolínek s tím, že politici musí na prvním místě ctít nezávislost justice. Na nezávislé rozhodování prý justiční orgány také potřebují dost času k šetření, aby se dalo říci, zda má ten či onen případ opravdu skončit před soudem.

Než se rozloučil s posluchači, konstatoval, že za časů vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD rostly platy učitelů rychleji, než rostou dnes. To prý ukazuje, že platy učitelů leží sociálním demokratům na srdci, ale musí táhnout za jeden provaz s koaličním partnerem, aby byl schválen rozpočet. Sám Dolínek je ale prý z učitelské rodiny a věří, že se pro učitele najdou další peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…