Dolínek nejen o tunelu Blanka: Debilové, práce policie a další peníze od města

05.03.2015 22:00

Pražský náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) ve čtvrtečním Hyde Parku České televize rozebíral situaci kolem tunelu Blanka. Otevře se vůbec někdy? Host je přesvědčen, že stavbu nezařizoval "debil", jak naznačuje primátorka Krnáčová. Prozradil také, co by se muselo stát, aby Praha nalila do tunelu další peníze. Diváky navíc ujišťoval, že policie nesedí s rukama v klíně, pokud jde o Blanku. Nakonec promluvil o opencard a metru D.

Dolínek nejen o tunelu Blanka: Debilové, práce policie a další peníze od města
Foto: archiv
Popisek: Petr Dolínek ČSSD

Hned v úvodu prozradil že nemá čas číst vtipy, které se v poslední době o tunelu šíří. Nemyslí si ale, že tunel projektoval nějaký "debil". "To si rozhodně nemyslím," zdůrazňoval s tím, že stejné firmy se podílejí i na jiných projektech, které byly v pořádku. A na paní primátorce prý je, jak se k vlastním výrokům postaví.

Může se ukázat, že zásadní vinu nese ČKD. Nelze totiž vyloučit, že firma byla opakovaně upozorňována na problém s kabely. Dolínek požádal o písemné důkazy, které by to prokázaly. "My také chceme, aby pět let dodavatel dodržel záruky na každý metr drátů, které jsou v tunelu Blanka. A pokud se k tomu nezaváže, tak my tu stavbu nepřevezmeme," zdůraznil také host. Náklady má zkrátka nést společnost ČKD DIS.

Vyšetřovací komise, po které volá Krnáčová, nepřispěje podle Dolínka k tomu, aby se rychle otevřel tunel Blanka. Stejně tak výsledky komise nedostanou nikoho k soudu, její efekt je tedy sporný. "Komise je jedním z nástrojů, který má napomoci něco rozplést," připustil ale také náměstek. Jasně také řekl, že policie v kauze koná velmi promptně. "Nechtějí ale, abychom to nějak medializovali, takže to ctím," oznámil s dovětkem, že vyšetřovatelé rozhodně nesedí s rukama v klíně.

Chybou bylo i rozdělení stavby do několika projektů. "Rozhodnutí padlo tuším v roce 2006, ale nemuselo nutně jít o chybu rady města, ale někoho, kdo připravoval podklady pro radu," uvedl. Jako radní ale zatím žádná trestní oznámení nepodal, protože není např. jasné, o kolik bylo možné celý projekt zlevnit. Svou roli sehrálo i to, že se rychle střídali ředitelé příslušného městského odboru, což nesvědčí stabilitě. V tuto chvíli je tedy pro celou radu prioritou zprovoznění tunelu bez toho, aby město muselo cokoli doplácet.

Primátorka se potýká s virózou

A jak je to tedy s těmi kabely, neměla firma použít jiné? Z toho, co jsem zjistil, tak ty kabely částečně odolné vůči vodě jsou. "Ony bez problémů snesou, že budou omyty, že po nich voda steče a odteče. Problém nastává, když kabely leží ve vodě déle než dvacet minut," prozradil Dolínek. Tyto kabely prý byly vybrány kvůli požárům, aby se např. řidiči nedusili, kdyby v komplexu začalo hořet.

Ale kdyby bylo jen dílem smůly, že tam ta voda natekla a nikdo nepochybil, Dolínek zkrátka nerozumí tomu, proč tuto smůlu nikdo neřešil hned, když nastala. A pokud někdo chtěl problém řešit tím, že ho přehodí na město, tak to podle hosta jednoznačně nevyšlo. Od prosince projektanti pracují na tom, jak zabránit opakování smolné situace. Podle Dolínka by bylo dobré dodat kabely, které jsou odolnější. V tuto chvíli je třeba vyměnit v podstatě padesát kilometrů kabelů s rezervou dalších deseti kilometrů. Praha to ale odmítá platit, neboť už to jednou zaplatila. "Ale kdybych měl jistotu, že bych další peníze dostal zpátky, tak bych řekl, zaplaťme," pokračoval Dolínek. Žádná taková jistota ale neexistuje a možná ani nikdy existovat nebude.

Řeší to prý s primátorkou, ačkoli dnes bylo na jejím vystoupení v médiích vidět, že paní Krnáčová řeší následky virózy.  Nastane ale doba, kdy město nevydrží a zaplatí znovu, aby byla stavba konečně otevřena. "Konkrétní termín takového momentu si nedovolím stanovit," uvedl host před kamerami. "My musíme najít a pojmenovat toho, kdo Praze uškodil," pokračoval, je prý přitom lhostejné, zda je to dodavatelská firma nebo i nějací úředníci magistrátu, zkrátka je třeba najít viníka.

Naleje město do tunelu další peníze?

"Když bude jasný harmonogram od zhotovitelů, jak celou situaci vyřeší, tak je to v pořádku. Pokud od toho dodavatelé dají ruce pryč a my budeme mít jasný právní názor, že získáme peníze, tak přikročíme k dalšímu kroku." Otevřít Blanku a opravovat ji za pochodu prý ale v tuto chvíli nelze právě proto, že není jasné, kdo by opravy platil. Stejně tak není možné, aby opravy ohrozily bezpečnost tunelu.

Náměstek primátorky Krnáčové odmítl říct, kdy bude Blanka definitivně otevřena. Ani město ale nemá ruce v klíně. Když se ještě zdálo, že je poškozeno jen pár kabelů, zazněl příkaz na objednání náhradních. Změna přišla až tehdy, když odborníci upozorňovali, že poškozených kabelů je mnohem víc.

Opencard a metro D

V závěru se vyjádřil i k metru D a kartě opencard. Náměstek se prý pokusí co nejrychleji zjistit, jak to bude s platností opencard. "Do zítřka dvanácti hodin dám relevantní informaci," přislíbil. Objevily se totiž informace, že lidé s platností kuponu do března mohou platnost prodloužit zdarma, ale karet s pozdějším datem platnosti se to týkat nemá. Dolínek s podobným rozdělením zákazníků nesouhlasí a hodlá si na to posvítit.

A pokud jde o metro D, do roku 2018 chce Dolínek vysoutěžit zhotovitele projektu. "Pokud možno pouze jednoho," zdůraznil. Na stavbu by podle Dolínka měla přidat peníze i vláda, děje se to ostatně např. i v Rakousku, takže by to nemusel být problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…