Dolní Prčice, dědkokracie, držet hubu. Tento rozhovor s Karlem Schwarzenbergem si nelze nechat ujít

21.10.2015 7:21

Neměli bychom se proměnit v „dědkokracii“, a proto prý Karel Schwarzenberg předá stranu Miroslavu Kalouskovi. V Lidových novinách také mimo jiné prozradil, jak se kdysi se svým prvním místopředsedou poznal a jaký má kvůli elektronické evidenci tržeb strach o venkovské hospody, do kterých moc rád chodí.

Dolní Prčice, dědkokracie, držet hubu. Tento rozhovor s Karlem Schwarzenbergem si nelze nechat ujít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Ve velkém rozhovoru pro Lidové noviny Karel Schwarzenberg nejprve prozradil, že nikdy nebyl „spolkař“, který by řešil administrativu své strany, a proto se mu uleví, že už nebude muset dělat předsedu. Miroslavu Kalouskovi prý věří, že to zvládne, a nemá strach ani z toho, že by připravil TOP 09 o jejího ducha, jak někteří píší. „S ním je vždycky sranda. Když jsme seděli v Topolánkově vládě náhodou vedle sebe, zjistili jsme, že se vždycky smějeme stejným věcem. Předtím jsme se neznali, ale humor nás sblížil,“ prozradil předseda TOP 09, v čem je mu Kalousek podobný.

Navíc prý v poslední době pozoruje, jak si Kalousek „rozšířil obzor“ a kromě hospodářství a financí se začíná zajímat i o lidská práva a zahraniční politiku. A nevnímá to prý jako účelový trik. „Pro mě je to věrohodné, protože to nebylo tak, že by jednoho dne přišel a začal se zajímat, ale šlo to dosti pozvolna,“ dodal. Nechápe prý ani kritiku, že je Kalousek příliš „diktátorský“. „Když jste vůdcem strany, musíte ji pevně vést,“ vysvětlil.

Naopak nemá obavy z toho, že TOP 09 opustí hnutí Starostů. Vždy to prý vnímal tak, že se k TOP 09 připojili, protože potřebovali v zákonech prosadit své cíle a nikdo jiný je nechtěl. A teď už se jim v TOP 09 nelíbí, protože je v opozici a oni by raději spolupracovali s nějakou vládní stranou. „Když jste starosta někde v Dolních Prčicích, tak je důležité, abyste měl dobré spojení na ministerstvu, na úřadě. Tam opoziční pozice spíš vadí,“ chápe.

Současná vláda má podle něj neuvěřitelné štěstí, tak jako ta Nečasova měla obrovskou smůlu. Ekonomika totiž roste, a lidé nepřemýšlejí o důvodech, ale automaticky si to spojují s vládou. Byť připouští, že například na důchodcích šetřila Nečasova vláda „trochu moc“. Na druhou stranu například na zahraniční politiku vlády, kterou vytvářel, je prý hrdý. Například na to, že dokázal ubránit dobrý vztah k EU před prezidentem Klausem a před ODS. A upozorňuje, že se mu dařila i obchodní diplomacie, například i s Čínou, a nemusel při tom prý ani dělat kotouly před čínským císařem. Čínské velvyslankyni prý na rovinu řekl, že chce korektní vztahy, Čínu uznává, ale lidská práva jsou pro něj prioritou. „Takže nemůže očekávat, že budu držet hubu,“ shrnul svůj postoj, který prý inteligentní ambasadorka pochopila.

Když vyjádřil názor, že Evropská unie „zvládne“ uprchlickou krizi prostřednictvím kvót a Češi a další národy je pochopí, až „začnou uvažovat klidněji a rozumněji“, vyjádřil se s despektem o českých odmítačích uprchlíků. Těch se prý ve volbách rozhodně neobává. Znal prý Jörga Haidera nebo Marine Le Penovou, kteří skutečně měli charisma a schopnost oslovit lidi. „To, co se objevuje u nás, nestačí naštěstí ani pro obecní radu Kocourkova,“ odfrkl si. Stále je však prý důvod k obavám, že se nějaký „sekáč“ skutečně objeví.

Pokud jde o vnitřní politiku, vymezuje se TOP 09 zejména proti ministru financí Andreji Babišovi a jeho projektu elektronické evidence tržeb. Ta se podle něj dotkne zejména malých podnikatelů. „Sám jsem v pohostinství pracoval a řeknu vám upřímně, že malé hospody to nepřežijí,“ řekl Schwarzenberg. Připouští, že hospodský musí často čachrovat s účetnictvím, ale dělá to proto, aby vůbec ekonomicky vyšel. „Nejsou to lidé, kteří si kupují porsche, jsou rádi, že přežívají,“ vysvětlil. Přitom venkovská hospoda má podle něj i společenskou úlohu, která je pro něj ještě cennější než pár tisícovek vybraných na daních. „Ale pokud člověk žije ve velkoměstě nebo na Čapím hnízdě, tyto problémy nevidí,“ uzavřel.

Pak se velmi lapidárně vyjádřil k případnému návratu Václava Klause v příštích prezidentských volbách: „Na Haiti věří, že mrtvoly mohou obživnout,“ pravil. Byť by prý byla sranda sledovat, jak se proti sobě opět vymezují s Milošem Zemanem. Z Klause se podle něj stal „zatvrzelý stařík“, který dokáže říkat už jen „ne, ne, ne“. V této souvislosti odmítl i vlastní kandidaturu v příštích prezidentských volbách, nechce prý, abychom se proměnili v „dědkokracii“. Připomněl v této souvislosti, že i prezident Masaryk, bezesporu velikán, v posledních letech státu spíše škodil. „Prezident musí být do konce svého období naprosto zdravý a způsobilý. Ne, že ho sledujete v televizi a doufáte, že to vydrží,“ zakončil Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…