Domácí vězení prý nefungují. Vězni porušují pravidla a dál pachájí zlo

05.08.2016 10:51

Tresty domácího vězení nefungují. Soudy od nich ustupují, protože vězni uložené zákazy nedodržují. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

Domácí vězení prý nefungují. Vězni porušují pravidla a dál pachájí zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Letos porušilo pravidla již celkem šestnáct domácích vězňů. Ten poslední, který dostal trest domácího vězení, například místo chození do práce a splácení škody kradl dál. Okrádal i dozorce věznice. Na přelomu května a června ukradl šest aut, policisté jej lapili 11. července. Nyní mu hrozí pět let za mřížemi. 

Soudy i z tohoto důvodu přestávají domácím trestům důvěřovat a neudělují je. V roce 2012 bylo celkem 514 domácích vězňů, loni už jen necelá polovina. 

Podle strakonického soudce Romana Šustra jde navíc o administrativně náročný trest. „Kontrola bez náramků je pouze otázkou náhody, zda domácího vězně nachytají, či nenachytají,“ uvedl. Stejného názoru je i teplický soudce Miroslav Čapek, který tvrdí, že se nedá zaručit vymahatelnost sankce. I z toho důvodu nikdy domácí vězení neudělil. „Tento trest se míjí účinkem. Odsouzení si po práci chodí na koncerty, volně se pohybují po světě a věří, že se jim kontrola vyhne,“ řekl. Vězni by přitom měli být po práci, večer a o svátcích doma. 

O nedostatečných kontrolách pohovořili i úředníci Probační a mediační služby. „Ani kontrola pětkrát denně není nepřetržitý dohled, který by byl ideální a objektivní,“ uvedl vedoucí ústecké pobočky Probační služby Jan Odvárka. 

Elektronické náramky, které by v této situaci velmi pomohly, jsou však stále ve hvězdách. Tři předcházející tendry byly totiž zrušeny. Nyní mluvčí Ministerstva spravedlnosti Jakub Říman slibuje, že čtvrtý tendr bude dokončen a vítěz bude znám ještě letos. „V takovém případě by k zahájení elektronické kontroly obviněných, kdy náramky nahradí vazby, a odsouzených v případě domácího vězení mohlo dojít v průběhu roku 2017,“ dodal mluvčí Říman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…