Dominik Hašek: Nemyslím si, že jsou v Rusku porušována lidská práva v nějaké abnormální míře

07.02.2014 8:58

Měly by se v zemích, které porušují lidská práva, konat olympijské hry? Tuto otázku položil server Aktuálně.cz některým známým sportovcům, ale i osobnostem z jiných oborů lidské činnosti. Hokejista Dominik Hašek si myslí, že Čína určitě nebyla ideální zemí, „pokud tam nadále vládne komunistická strana a potírá svobodu slova, tak to určitě bylo nevhodné".

Dominik Hašek: Nemyslím si, že jsou v Rusku porušována lidská práva v nějaké abnormální míře
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Marek Eben s Dominikem Haškem

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Hokejista, olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek serveru Aktuálně.cz řekl, že prý nezná přesnou definici, kde je hranice porušování lidských práv. „Kdyby se jednalo o zemi, kde jsou pravidelně porušována lidská práva, tak bych určitě řekl: V žádném případě tam olympijské hry nepatří,“ řekl obecně k otázce.

„Když mluvím letos o Rusku, o Soči, tak určitě nejsem stoupenec nebo obdivovatel jejich režimu, ale když se na to dívám zpovzdálí, tak si nemyslím, že tam jsou porušována lidská práva v nějaké abnormální míře. Stoprocentně méně než v roce 1980, když tam olympiáda byla,“ dodal.

„Samozřejmě pokud lidé v některých zemích nemůžou vyjádřit svůj názor ani ústně a jsou za to perzekvováni nebo nedej bůh zabíjeni a zavíráni, tak samozřejmě potom si myslím, že není správné, aby tam byly olympijské hry. Ale jestli je to tak špatné teď v Rusku, to nedokážu posoudit, spíš bych řekl, že ne. Myslím si, že Čína určitě nebyla ideální zemí, pokud tam nadále vládne komunistická strana a potírá svobodu slova, tak to určitě bylo nevhodné. A je mi jedno, jestli je ta země bohatá a jaké má možnosti. Myslím, že Rusko je mnohem demokratičtější zemí, než byla Čína před šesti lety, tam to opravdu bylo na zamyšlení,“ řekl Hašek.

Další otázkou je, zda by se k porušování lidských práv měli vyjadřovat sportovci, nebo by naopak měli věnovat svou pozornost pouze sportu a výkonům. „Já myslím, že to je věc každého sportovce, každého člověka, aby vyjádřil svůj názor. A myslím si, že to není nic špatného, když se k tomu vyjádří, ať už s tím souhlasí, nebo nesouhlasí,“ míní Dominik Hašek.

V zemích, kde někteří lidé trpí na úkor druhých, by olympiáda neměla být

A co o tom soudí kajakář, stříbrný na olympiádě v Londýně a mistr světa 2013 Vavřinec Hradilek: „V zemích, kde se očividně lidská práva porušují, by se olympijské hry konat neměly, to rozhodně ne. Olympiáda v zemích, kde někteří lidé trpí na úkor druhých, zajisté situaci nepomůže, ani ve smyslu, že se o daném místě začne více mluvit. Není to jen olympiáda, ale také například mistrovství světa ve fotbale. Z mého pohledu je škoda, že dochází k takovému výběru měst. Jenomže to je problém Mezinárodního olympijského výboru. Při výběru mezi kandidátskými městy musí docházet k neuvěřitelnému lobbingu a ani si nedokážu představit, jestli se do budoucna dá systém výběru měst změnit.“

Stejnou otázku položil server Aktuálně.cz také britskému publicistovi, autorovi knih Nová studená válka a Klam či Špioni a lži aneb Jak Rusko obelhává Západ Edwardu Lucasovi, a ten je zásadně proti. „Olympiáda v Soči je obrovská ostuda a hanba. Ze všech pohledů, od korupce až po ekologickou katastrofu. Nemělo se vůbec dopustit, aby současné Rusko takovou akci pořádalo. Politici by tam v žádném případě jezdit neměli,“ je přesvědčen Lucas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…