Dominik Hašek podepsal dopis TOP 09 do Ruska: Já v té zemi jednu sezónu pobýval...

01.11.2019 15:31

Členové TOP 09 v čele s předsedou Jiřím Pospíšilem a čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem sepsali otevřený dopis, v němž ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského vyzvali, aby Ruská federace ctila vlastní ústavu a propustila politické vězně, které drží za mřížemi. Dopis podepsal i „Dominátor“.

Dominik Hašek podepsal dopis TOP 09 do Ruska: Já v té zemi jednu sezónu pobýval...
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Vyslovujeme tímto zásadní nesouhlas s politicky motivovaným stíháním a vězněním Anastasie Ševčenkové, Kirilla Žukova a mnoha dalších, kteří jsou pro své občanské aktivity, vyznání, národnost, sexuální orientaci či politickou práci pronásledováni, vězněni či jinak omezováni,“ stojí hned v úvodu dopisu, pod nímž je podepsán mimo jiné i končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a další členové vedení strany.

„Článek 19 ruské ústavy jasně stanoví mj. to, že všichni občané Ruska si jsou před zákonem rovni, a zakazuje jakékoli omezování lidských práv ze sociálních, rasových, národnostních, jazykových či náboženských důvodů. Dále vaše ústava jasně deklaruje, že svoboda názorů, projevu, shromažďování a sdružování jsou chráněny státem i soudní mocí a cenzura je zakázána. Ústavou garantovaná práva a svobody jsou ruskými autoritami soustavně a pravidelně porušovány. Naposledy např. během brutálních policejních zásahů proti demonstrantům, poklidně shromážděných na protest proti flagrantnímu omezení ústavou garantovaného práva kandidovat do zastupitelstva,“ stojí dále v dopise.

TOP 09 proto důrazně požádala ruského velvyslance, aby RF ctila vlastní ústavu a postupovala podle ní.

Někdejší slavný hokejový brankář Dominik Hašek, který vychytal v Naganu zlatou olympijskou medaili, výzvu TOP 09 určenou ruskému velvyslanci jednoznačně podpořil.

„Měl jsem možnost v Rusku pobývat jednu hokejovou sezonu. Mám rád lidi této země a do jisté míry znám i jejich mentalitu. Charakteristické na Rusku je, že něco je sice psáno, ale ‚ono to funguje jaksi jinak‘. Lidi, kteří mají moc, ji často zneužívají ve svůj vlastní prospěch. Když říkám zneužívají, myslím tím, že dodržování pravidel a zákonů pro ně není žádným dogmatem, když se jim to zrovna nehodí,“ vysvětlil Hašek.

Dokáže si proto představit, že s lidmi, kteří si dovolí nahlas projevit kritický názor, ruská státní moc tzv. zatočí. Jelikož se domnívá, že i Rusové by měli mít svobodné právo projevit svůj názor, jako ho máme my, připojil k otevřenému dopisu svůj podpis.

„Úplně si dokážu představit, jak vládnoucí garnitura dokáže zatočit s lidmi, kteří s ní nesouhlasí nebo kteří se jí dokonce dokážou nahlas postavit. Chci, aby se v této velké zemi, s jejímiž lidmi nás pojí mnoho různorodých vzpomínek, tyto poměry změnily a aby nespravedlivě odsouzení lidé byli okamžitě propuštěni,“ zdůrazni Hašek.

Propusťte ruské politické vězně, žádá i Domonik Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…