Dominik Hašek už nejde na koncert Jarka Nohavici. Proč? Začalo to černochy

06.07.2020 9:45

Jak je zřejmé již z několika zpráv, v posledních dnech politika prosakuje i do sportu. Jak v Česku, tak na Slovensku se na fotbalových utkáních objevily transparenty White Lives Matter. Na Slovensku byly doprovázeny nadávkami na premiéra Matoviče. Sparťany, kteří doprovodili heslo vlajkou americké Konfederace, odsoudil bývalý brankář Dominik Hašek. Srovnal je se skladatelem a hudebníkem Jarkem Nohavicou, o kterém prohlásil: „Už bych na jeho koncert v životě nešel“.

Dominik Hašek už nejde na koncert Jarka Nohavici. Proč? Začalo to černochy
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Dominik Hašek - Show Jana Krause 1. 6. 2016

Nejčerstvější zprávy pocházejí ze Slovenska. Tam se na sobotním utkání SK Slovan Bratislava s MFK Zemplín Michalovce objevil transparent White Lives Matter (Na bílých životech záleží – pozn. red.), tedy opak sloganu Black Lives Matter. Na tento slogan, údajně používaný rasisty, jsou příznivci Black Lives Matter velmi citliví a jako o rasistickém o něm referoval i deník Aktuality.sk. Nicméně, to není jediné, co se při tomto zápase přihodilo. Jak informoval deník Pravda.sk, fanoušci Slovanu neměli v lásce ani premiéra Matoviče, protože z kotle se záhy po začátku zápasu začalo ozývat „Matovič je ko... skur..., Matovič je...“ Vyvěšení transparentu White Lives Matter i skandování o premiérovi prý diváci kvitovali potleskem.

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí

„Tribuny si na premiéra vzpomenuly ještě minimálně třikrát. Pokaždé v stejném tónu – Matovičovo jméno spojili příznivci s nejtvrdšími nadávkami. Tentokrát už neúřadoval jen kotel, ale k chorálu se přidali i diváci v jiných částech stadionu,“ píše Pravda.sk.

Není to ani týden, co se heslo White Lives Matter objevilo i na českém zápase, kde ho doplnila i vlajka Konfederace. Tam transparentem a vlajkou mávali fanoušci Sparty na zápase s Libercem.

Ultras Sparty kontroverzní transparent obhajovali v prohlášení na facebookové stránce Letenští: „Klub se v uplynulých dnech nesmyslně zapojil do kampaně ‚BLM‘, jež má bezpochyb politický přesah a nemá nic společného s fotbalem, Spartou ani naší zemí. Tento krok vnímáme jako velký přešlap ze strany managementu a razítko na rabování, žhářství a ohavností, které se ve jménu této kampaně odehrávají nejen v zámoří, ale i u nás na starém kontinentě,“ zaznělo v příspěvku.

Nad těmito fanoušky se pohoršil bývalý hokejový brankář Dominik Hašek: „Pro mnohé pravděpodobně není jednoduché zůstat (po vidění nápisu) Sparťanem... Kolika lidem asi toto totálně zkazilo radost z vítězství a třeba se i odvrátili od klubu? Škoda. Nicméně zítra se může prohlášením a následně činy ledacos napravit.“

Šéfreportér SeznamZpráv Luděk Mádl na Haškovu otázku odpověděl pesimisticky: „Sparťanem kvůli tomu nepřestane být nikdo, z příznivců klubu se vůči tomu vyhraní maximálně jednotlivci, vedení klubu to přehlíží, ani náznak snahy být vůči tomu na distanc. Většině fanoušků je to jedno nebo s tím tiše či hlasitě souhlasí. Jako s ‚Jude, Slavie‘. Realita ČR, realita Sparta.“

„Tady souhlasím, že asi nepřestane(nu) být úplně  fanouškem (Sparty). Ale to ochladnutí tam je řádné (trochu jako s Nohavicou, už bych na jeho koncert v životě nešel). Ale jak se to nabaluje za poslední roky, tak jistě to odrazuje tisíce i více lidí být Sparty fanouškem...“ mínil bývalý brankář. Jarek Nohavica byl kritizován, když si od prezidenta Ruské federace Vladimira Putina převzal Puškinovu medaili za přínos v oblasti umění. Údajný rasismus Hašek odsoudil i u hokejového trenéra Martina Stloukala.

Naopak heslo Black Lives Matter frčí na Formuli 1. Tam ho razí závodník Lewis Hamilton, který na začátku závodu symbolicky poklekl. Jak ovšem informuje CNN, ve svém gestu nebyl následován všemi svými kolegy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…