Donald J. Trump si našel novou „zábavu“. Tentokrát snad nikdo neumře

27.04.2017 9:22

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa včera představila své plány na daňové reformy, které by v případě úplného prosazení mohly přinést revoluci celého daňového systému. Otázkou zůstává, jestli se tak převratné návrhy podaří prosadit.

Donald J. Trump si našel novou „zábavu“. Tentokrát snad nikdo neumře
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Hlavním cílem autorů reformy je v prvé řadě zjednodušit daňový systém a razantním způsobem snížit daně pro velké i malé podniky. Změny ale pocítí i jednotlivci. Pokud návrhy Trumpovy administrativy projdou v plném znění, mělo by například dojít ke zvýšení odpočtů ze současných 6300 dolarů na dvojnásobných 12 600 dolarů. „Manželé nebudou muset platit daně pro prvních vydělaných 24 000 dolarů,“ uvedl dále ředitel Národní ekonomické rady Gary Cohn.

Velmi pravicově vypadá také návrh na snížení počtu daňových pásem ze současných sedmi na pouhá tři (10 %, 25 % a 34 %). Vedle toho Trump hodlá prosadit zrušení odpočtů pro hypotečni úroky a charitativní příspěvky a u ostatních odpočtů by došlo k jejich částečnému omezení. To se týká například odečtů daně z příjmů právnických osob. Trumpova administrativa počítá, že v důsledku toho by mohli bohatí Američané lobbovat u místních zákonodárců za nižší daňové sazby

Největší „revoluce“ však přichází v oblasti zdanění velkých a malých podniků. Plán Trumpovy administrativy počítá se skutečně dramatickým snížením daně z příjmu, která by ze současných 35 klesla až na 15 %. Navíc snížení daní pro společnosti s ručením omezeným či partnerství by potom bylo ještě razantnější. Změny čekají také korporátní daně. Budoucí zisky dosažené mimo území Spojených států by se jich napříště již neměly týkat.

V současnosti platí jednotný daňový systém, v rámci kterého musí společnosti platit daně, i když jsou příjmy dosaženy v zahraničí. Trumpova administrativa rovněž počítá se zrušením alternativní minimální daně, investiční daně zavedené Obamovou administrativou a také „daní ze smrti“. Ta představuje zdanění majetku zemřelé osoby a jsou vybírány od osoby, které majetek připadne. Fakticky jde o dědickou daň, ale v USA se často pejorativně nazývá právě „daň ze smrti“.

Výbor pro zodpovědnou rozpočtovou politiku (CRFB) podle serveru Breitbart News odhaduje, že by daňové návrhy mohly stát mezi třemi až sedmi biliony dolarů. „Mnozí jsou nejenom proto velmi skeptičtí, jestli je Trumpova administrativa ve světle neúspěšných snah zrušit Obamacare schopna prosadit tak rozsáhlé legislativní změny. Prezident se může setkat s tuhým odporem i uvnitř republikánské strany,“ konstatuje server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …