Donald J. Trump vítězí, vítězí, vítězí! zní radostně z jeho okolí, které vypustilo zajímavé vyjádření o Rusku. Situace houstne

02.01.2017 13:02

„Všichni chtějí probírat pouze poslední tweety Donalda Trumpa, ale já bych se rád zaměřil na něco mnohem závažnějšího. Ještě se ani oficiálně nestal prezidentem, ale už sklízí úspěchy a vítězí jak v USA, tak i v zahraničí,“ tvrdí Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Donald J. Trump vítězí, vítězí, vítězí! zní radostně z jeho okolí, které vypustilo zajímavé vyjádření o Rusku. Situace houstne
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Nejbližší poradce nově zvoleného prezidenta Spojených států Donalda Trumpa Sean Spicer okomentoval v rámci nedělního rozhovoru na americké televizní stanici ABC rozhodnutí Bílého domu vyhostit ze Spojených států 35 ruských agentů podezřívaných ze špionáže.

Budoucí tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že nově zvolený prezident Trump bude tento případ osobně řešit s americkými tajnými službami. Údajně se mu nelíbí rozhodnutí Baracka Obamy, který se před týdnem rozhodl uvalit sankce proti dvěma ruským informačním agenturám podezřívaným z účasti na narušení amerického volebního procesu.

„Jedna z otázek, které si nyní pokládáme, se týká rozsahu tohoto rozhodnutí. Proč zajít až tak daleko? Mluvíme o 35 vyhoštěných agentech, dvou uzavřených agenturách. Je takové opatření skutečně adekvátní tomu, co se stalo? Možná ano, možná ne, ale určitě je kolem toho mnoho otazníků,“ uvedl v neděli Spicer.

Tiskový mluvčí nově zvoleného amerického prezidenta též kladně ohodnotil rozhodnutí Vladimira Putina s reakcí na kroky Bílého domu nějakou dobu ještě počkat.

„Všichni chtějí probírat pouze poslední tweety Donalda Trumpa, ale já bych se rád zaměřil na něco mnohem závažnějšího. Ještě se ani oficiálně nestal prezidentem, ale už sklízí úspěchy a vítězí jak v USA, tak i v zahraničí,“ cituje Spicerova slova britský Guardian.

Anketa

Kdo letos skončí v politice?

2%
65%
3%
24%
2%
1%
hlasovalo: 6437 lidí

Putin se již minulý pátek rozhodl na opatření Bílého domu prozatím nereagovat, čímž do Spojených států vyslal signál, že hodlá celou situaci řešit až s nově nastupující Trumpovou administrativou.

„Skvělý tah,“ napsal Trump na Twitter. „Vždy jsem věděl, že je opravdu chytrý.“

Sám Donald Trump se má po svém návratu do New Yorku setkat se zástupci amerických tajných služeb a celou situaci ještě jednou probrat.

Již v sobotu ovšem Trump znovu vyjádřil své pochyby o tom, jestli za hackerskými útoky na Demokratickou stranu skutečně stojí Rusko.

„Myslím si, že není správné činit jakékoli závěry, pokud si nejsme skutečně jistí. Mohl to být i někdo jiný. Já vím některé věci, které mnoho lidí neví, a říkám vám, že to není jisté,“ uvedl Trump.

Trump později uvedl, že v úterý či ve středu zveřejní některé další informace, podrobnosti ovšem neuvedl. Zatím tedy není vůbec jisté, hodlá-li Trump po převzetí úřadu prezidenta Spojených států, k čemuž dojde 20. ledna, kompletně zvrátit Obamovu politiku vůči Rusku.

Spicer uvedl, že poté, co se v roce 2015 Čína dostala k záznamům o amerických vládních zaměstnancích, nebylo učiněno vůbec žádné protiopatření.

„Vůbec nic se nestalo poté, co došlo ke zveřejnění soukromých informací o milionech lidí, a to včetně informací o bezpečnostních prověrkách. Ani jediné protiopatření,“ zdůraznil Spicer.

„Člověk se tedy musí ptát, jedná-li se skutečně o pouhé diplomatické protiopatření, nebo spíše politickou mstu.“

Rostoucí tlak v americkém Kongresu

Americké tajné služby nadále trvají na tom, že Rusko stojí za hackerskými útoky na Demokratickou stranu z předvolebního období. Moskva i nadále vytrvale popírá jakoukoli zodpovědnost.

Předseda senátní Komise pro ozbrojené služby, republikán John McCain, svolal zasedání na tento čtvrtek, kde se budou probírat zahraniční kybernetické hrozby. McCain je přesvědčen o tom, že Rusko musí za útok proti „základům americké demokracie“ zaplatit vysokou cenu.

McCain svou pozici rázně vyjádřil při své nedělní návštěvě hlavního města Gruzie Tbilisi. „Velmi důrazně požádáme naše spojence o implementaci daleko silnějších sankcí proti Rusku,“ uvedl americký politik.

Nejvýše postavený demokrat ze zmíněné komise ve stejném programu americké ABC, ve kterém se objevil Trumpův tiskový mluvčí, uvedl, že Kongres se chystá postupovat vůči Rusku ještě rozhodněji než doposud.

„Domníváme se, že toho v tomto ohledu musíme udělat ještě mnohem více. Upřímně si nemyslím, že dosavadní opatření jsou dostatečná,“ uvedl Adam Schiff reprezentující stát Kalifornii.

„Ještě tvrdší protiruské sankce mají v americkém Kongresu podporu obou stran,“ dodal.


 


 

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …