Donald Trump nejspíš vyhraje, ukazují výsledky. A finančníkům z toho „cvakají zadnice“

09.11.2016 5:48

Několik minut před zveřejněným konečných výsledků amerických prezidentských voleb má republikánský kandidát Donald Trump těsný náskok nad Hillary Clintonovou a v tomto momentu je velkým favoritem na vítězství; New York Times jeho šance vidí na 80 %. Finanční trhy ihned reagují.

Donald Trump nejspíš vyhraje, ukazují výsledky. A finančníkům z toho „cvakají zadnice“
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Zatím klíčovým momentem letošních voleb bylo vítězství Donalda Trumpa ve státě Ohio, které obvykle rozhoduje i o konečném výsledku prezidentských voleb. Nyní všichni nervózně očekávají zveřejnění výsledků z dalších dvou klíčových států, kterými jsou Wisconsin a Michigan, kde je bitva zatím vyrovnaná.

Očekávaně jako první na překvapivý vývoj voleb reagují finanční trhy. Vzhledem k Trumpovým předvolebním prohlášením a jeho stále pravděpodobnějšímu zvolení okamžitě reaguje mexické Peso, jehož hodnota spadla na historické minimum.

Možnost Trumpova zvolení a tím pádem i implementace protekcionistické obchodní politiky straší investory a finanční trhy po celém světě. Manifestací obav z nepředvídatelných změn americké politiky je rostoucí hodnota zlata a japonského Jenu, což jsou komodity, k nákupu kterých se investoři uchylují v časech „turbulence“.

Konkrétně zlato je obecně považováno za nejbezpečnější komoditu v nepředvídatelných časech. Po zveřejnění Trumpova úspěchu na Floridě, s čímž finanční trhy zjevně nepočítali, hodnota zlata vyskočila o celých 50 dolarů za unci. Velmi podobně finanční trhy zareagovaly i na výsledek nedávného referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Florida, vzhledem k velkému počtu latinoameričanů v ní žijící, měla podle všech očekávání připadnout Clintonové, nakonec v ní ovšem zvítězil Trump. Toto může být pro výsledek voleb klíčové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…