Donald Trump ohromil: Jako prezident nebudu vůbec dělat zahraniční politiku, máme dost starostí doma

28.08.2015 15:31

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se nechal slyšet, že nemá čas na zahraniční politiku, jelikož Spojené státy americké mají svých problémů dost. Vynechá tedy tradiční zahraniční návštěvy, které republikánští kandidáti podnikají. Informuje The Independent.

Donald Trump ohromil: Jako prezident nebudu vůbec dělat zahraniční politiku, máme dost starostí doma
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Donald Trump má z republikánských kandidátů největší podporu veřejnosti. Podle posledních průzkumů je na prvním místě s 28 % preferencí. Druhé místo s 12 % zaujímá Ben Carson a na třetím je se 7 % bývalý guvernér Floridy Jeb Bush.

Přesto, že velkou část svých projevů věnuje Trump zahraniční politice, nemá oficiálně žádné poradce ani potřebu si nějaké obstarat. „Abych byl upřímný, tahle země se utápí v problémech. Rozpadá se naše infrastruktura, naše mosty, naše letiště. Máme takové problémy, že zde budu muset trávit mnoho času... Společně ale zemi opravíme,“ řekl Trump.

Přiznal se, že názory na zahraniční politiku z velké části čerpá z televizních pořadů a médií. „Čtu opravdu hodně novin. Čtu hrozně moc časopisů,“ řekl a pokračoval: „Jsou lidi, které mám rád a respektuji je. Máte takový průsečík všech, protože vidíte lidi, které normálně nemáte možnost potkat... A z toho se rozhodnete, co chcete dělat.“ Vyjádřil se také, že v blízké budoucnosti jmenuje pár poradců na zahraniční politiku.

Z jeho dosavadních proslovů však lze částečně vytušit, jakým směrem se vydá. Velmi si zakládá na budování americké armády, zároveň je ale kritikem invaze do Iráku a USA by si podle něj měly vybírat svoje nepřátele opatrněji. „Pokud jste dost silní, nemusíte na nikoho útočit, protože si s vámi nikdo nebude zahrávat,“ řekl Trump.

Celý text zde

V průběhu svých proslovů dokázal zpochybnit vojenskou angažovanost Spojených států v Japonsku a Jižní Koreji, vyplísnit Německo za to, „že si myslelo, že USA bude bojovat s Putinem o Ukrajinu“, i třeba pohanit Čínu za manipulaci s měnou.

Víte, je to skvělá vůdkyně,“ řekl například o kancléřce Angele Merkelové v rozhovoru pro NBC. „A jeden z důvodů, proč je tak skvělá, tkví v tom, že tak nějak vždycky řekne ‚Tak dobrá, ať to vyřeší USA‘.“

Už vůbec nevyhráváme. Dřív jsme vyhrávali, teď už ale vůbec nevyhráváme. Kdy naposled nás někdo viděl například porazit Čínu v obchodní dohodě? Jsou lepší. Já porážím Čínu pořád, úplně pořád. Kdo je na Číňany drsnější než já? Miluju je, mají můj respekt, jen nesnesu, co dělají se svou měnou,“ řekl Trump.

Je také proti íránské jaderné dohodě, nebrojí proti ní však tak silně jako jeho republikánští kolegové z kongresu. „Podívejte se na tu dohodu. Podle mě to skončí takovými závody ve zbrojení, které svět ještě neviděl. Země budou stát fronty na atomovky,“ nechal se slyšet Trump.

Nejvděčnějším tématem Trumpovy kampaně jsou ale jeho snahy obestavit Spojené státy zdí a vrátit miliony ilegálních přistěhovalců žijících na území USA zpět do zemí jejich původu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…