Donald Trump přijede do Česka, uvedl jasně Miloš Zeman

24.01.2017 11:45

Prezident Miloš Zeman zahájil dnes setkáním se členy Zastupitelstva Plzeňského kraje a za účasti zaměstnanců krajského úřadu a představitelů organizací zřízených krajem svou třídenní cestu po kraji. Úvodem poděkoval hejtmanovi za přijetí, popřál koalici i opozici hodně zdaru.

Donald Trump přijede do Česka, uvedl jasně Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

Nejprve přišla na přetřes zaměstnanost i životní úroveň, pak se však již úvodní slovo týkalo zdravotnictví. „Mojí oficiální prioritou je ekonomická diplomacie, kdy pronikáme na zahraniční trhy. Moje soukromá priorita jsou jednak hospice a sociální zařízení obecně. A chtěl bych vás informovat s ministrem zdravotnictví, bude konečně připraven zákon o hospicové péči,“ podotkl Zeman. Kraj pochválil za to, že hospic již má, ale zároveň ponoukl, že by vůbec nevadilo, kdyby jejich počet narostl.

„Každý kraj má své bolavé místo. A tím místem zde je Národní park Šumava. Víte dobře, že jsem Šumavou mnohokrát prošel, prohlédl jsem si zničený les z helikoptéry, mluvil jsem téměř se všemi starosty Šumavy. 21. 2. vystoupím před Poslaneckou sněmovnou, abych podpořil senátní verzi zákona o národních parcích, která více chrání zájmy šumavských obcí. A protože rád provokuji a nemohu si to odpustit ani dnes, chtěl bych podpořit i plzeňskou spalovnu. Proti šílencům zelených aktivistů je potřeba napříč politickým spektrem vytvořit koalici rozumných,“ podotkl závěrem svého úvodního slova.

V diskuzi pak přišla řeč i na intervence vůči české koruně. „Není žádným tajemstvím, že jsem byl vždy proti intervencím české koruny, i když vím, že to exportéři uvítali. Ale je to stejné, jako když sportovci přijmou anabolické steroidy. Krátkodobá odpověď na cigaretu je rozkoš, dlouhodobá odpověď je rakovina plic. Nechci-li, aby čeští exportéři měli rakovinu plic z toho, že zpomalí, tak se musíme vrátit k normální tržní hodnotě. Jsem plně přesvědčen, že v polovině tohoto roku bude kurzový závazek zrušen,“ podotkl Zeman.

Prezident se následně vyjádřil i k minimální mzdě a k nedostatku pracovních sil. „I když podporuji růst minimální mzdy, nepokládám jej za základní opatření. Pokud se dnes minimální mzda zvyšuje, není to o charitativním cítění našich podnikatelů, je to o tom, že by měli nedostatek pracovních sil. Je to tak trochu kanibalismus, ale budiž,“ poznamenal Zeman.

Hlava státu se vyjádřila také k návštěvě USA, kterou má absolvovat v dubnu. „Donald Trump mně slíbil, že Českou republiku rovněž navštíví,“ řekl Zeman.

Závěrem se prezident vyjádřil k přijímání zahraničních pracovníků. „Není důvod nepřijímat zahraniční pracovníky, kteří chtějí pracovat. Například Ukrajince, Běloruse, Rusy i Srby,“ poznamenal Zeman. „Zaměstnávejme lidi, kteří umí pracovat. Myslím, že je to rozumná politika při nedostatku zahraničních sil. Víte, že jsem velkým odpůrcem zaměstnávání islámských migrantů, i když ti většinou míří do Německa za sociálními dávkami. 37 % z nich má navíc jen základní vzdělání. To není tak špatné, ale zbylí nemají vzdělání žádné,“ podotkl prezident s tím, že tito lidé jsou nezaměstnatelní. „Řiďme se tedy přísnou ekonomickou logickou. Souhlasím, že odliv dividend do zahraničí je velký problém,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …