Donald Trump prý není žádný šílenec. V zahraniční politice by navázal na nejlepší tradice USA, soudí slavný republikán

10.08.2016 14:16

Politický komentátor a někdejší kandidát na prezidenta USA Patrick J. Buchanan se na svém blogu vyjádřil k současným prezidentským volbám. Donald Trump podle něj nijak bezpečnost Spojených států neohrožuje už jen z toho důvodu, že USA se válce s Ruskem vyhnuly již dříve; a NATO na tom nic nezmění.

Donald Trump prý není žádný šílenec. V zahraniční politice by navázal na nejlepší tradice USA, soudí slavný republikán
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Buchanan upozorňuje hned v úvodu na dvojí metr Demokratické strany, která neustále viní Vladimira Putina, že může za všechny jejich prohry a že nechal hacknout jejich e-maily, a přitom označuje Donalda Trumpa za zrádce, když sarkasticky vyzve ruského prezidenta, aby našel ztracené e-maily Hillary Clintonové.

„Trump poté řekl New York Times, že ruský vpád do Estonska nemusí vyvolat vojenskou reakci z USA,“ poznamenal Buchanan s tím, že i tato poznámka vyvolala vlnu hysterie mezi demokraty. Je přece zcela nemyslitelné, že by se USA nedržely článku 5 smlouvy NATO. „Trump narušil bezpečnostní architekturu, která udržovala mír posledních 65 let,“ tvrdí zahraničně politické elity.

Jenže Trump podle Buchanana jen vyslovil to, co mnozí již dávno vědí. Války již nemají u americké veřejnosti zdaleka takovou podporu jako dřív. Příkladem je rok 2013, kdy prezident Barack Obama prohlásil, že v případě použití chemických zbraní započne letecké a raketové údery v Sýrii. A k chemickým útokům došlo. „Země povstala jako jeden a řekla mu, ať na to zapomene. Tak to udělal.“

„Jsme ve válce od roku 2001 a když se člověk podívá na trosky Afghánistánu, Iráku, Sýrie, Libye a Jemenu a připočte k nim tisíce mrtvých a raněných a vyhozené utopené miliardy, dokáže stále ještě někdo tvrdit, že nám ‚Válečná strana‘ sloužila dobře?“ ptá se Buchanan a dodává, že by žádný prezident z doby studené války ani „nesnil o šílené garanci pomoci“ v případě válce o Estonsko.

Celý text zde

„Eisenhower odmítl intervenovat pro záchranu maďarských rebelů. JFK odmítl zastavit výstavbu berlínské zdi. LBJ neudělal nic pro zastavení zničení pražského jara vojsky Varšavské smlouvy,“ připomíná Buchanan vcelku nedávnou západní historii. „V roce 1991 řekl prezident Bush Ukrajincům, že jakýkoliv pokus o vyhlášení nezávislosti na Moskvě by byl čin sebevražedného nacionalismu.“ Ti všichni byli podle Buchanana obyčejnými realisty, kteří se chtěli vyhnout další světové válce. A dnes se mluví o tom, že by měla Ukrajina vstoupit do NATO. „Přišli jsme o rozum?“

„Je opravdu tak pobuřující, že se Trump ptá, jak dlouho budou USA zodpovědné za ochranu bohatých Evropanů, kteří odmítají nabírat vojáky či platit si vlastní obranu, když se Eisenhower na to samé ptal již před 55 lety?“ uvažuje Buchanan a připomíná slova stratéga George Kennana, který již v roce 1997 předpovídal, že rozšíření NATO do východní Evropy bude tím nejhorším krokem ze strany USA, jelikož od Ruska vyvolá ostrou nacionalistickou reakci.

Buchanan vysvětluje, že je zcela absurdní, jak se nyní zbrojí na hranicích s Ruskem a v pobaltských zemích, kde USA nikdy žádné zájmy neměly, a právě proto se tam také nikdy nebojovalo; přičemž jediným argumentem, který neustále USA opakují, je, že brání případné ruské agresi, aniž by však cokoliv nasvědčovalo, že má Rusko nějaké výpady k sousedům v plánu.

„A pokud bychom zabíjeli Rusy uvnitř Ruska, jsme si dostatečně jisti tím, že Moskva nesáhne k použití taktických jaderných zbraní, aby zvítězila? Přece jen Rusko už nemůže dále ustoupit. Už jsme přímo na jeho písečku,“ míní komentátor s tím, že právě Trump je tím, kdo upozorňuje na tato palčivá témata, o kterých politické elity mlčí.

„Pokud generace Američanů z dob studené války nebyly ochotné jít válčit se Sovětským svazem a jeho jadernými zbraněmi kvůli Maďarsku a Československu, jsou mileniálové připraveni jít do války s Ruskem kvůli Estonsku?“ ptá se Buchanan a zdůrazňuje především potřebu diplomacie. Výsledkem má být, že NATO opustí Pobaltí a Rusko zajistí jeho nezávislost. A pokud k tomu nedojde, cestou jsou další sankce, nikoli však celoevropská válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…