Donald Trump telefonoval: Jedné zemi prý pohrozil vysláním vojsk. Druhé rovnou praštil sluchátkem

02.02.2017 11:34

Původně měl americký prezident Donald Trump telefonovat s australským premiérem jednu hodinu. Nakonec ale hovor trval pouhých 25 minut. S odvoláním na list The Washington Post o tom informoval server iDnes.cz.

Donald Trump telefonoval: Jedné zemi prý pohrozil vysláním vojsk. Druhé rovnou praštil sluchátkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Podle listu The Washington Post označil Trump telefonát s australským premiérem za „zdaleka nejhorší“, jaký dosud s představiteli cizích zemí vedl. Rozhovor plánovaný původně na hodinu ukončil nový šéf Bílého domu po 25 minutách, uvedl americký list.

Australský premiér Malcolm Turnbull ve čtvrtek uvedl, že nedělní telefonát s Trumpem byl upřímný a otevřený, odmítl ale poskytnout jakékoli bližší informace o „soukromém“ hovoru. Skončil podle něj ale ve vší zdvořilosti, píše server.

Donald Trump také na Twitteru dal najevo, že dohodu o přesídlení žadatelů o azyl, kterou Washington a Canberra uzavřely ještě v době vlády Baracka Obamy, hodlá přezkoumat. „Věřili byste tomu? Obamova administrativa souhlasila, že přijme tisíce ilegálních imigrantů z Austrálie. Proč? Přezkoumám tuto hloupou dohodu,“ uvedl Trump.

Dohoda, o které Trump hovořil, se týká asi 1250 žadatelů o azyl, které australské úřady zadržují v zařízeních v ostrovních státech Papua-Nová Guinea a Nauru. USA by na jejím základě měly tyto lidi, mezi nimiž jsou osoby převážně z Afghánistánu, Íránu a Iráku, přijmout na své území. Austrálie na oplátku souhlasila, že přijme migranty, kteří jsou v uprchlických táborech, jež spravují Spojené státy v Kostarice. Jde o osoby prchající před násilím v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru, uvedl server.

Celý text je ZDE

Boj se zločinci by mělo Mexiko lépe zvládat. Jinak se o něj podle amerického prezidenta Donalda Trumpa na mexickém území postarají americké ozbrojené síly. Trump to podle agentury AP řekl v nedávném telefonátu s mexickým lídrem Enriquem Peňou Nietem, který se týkal především sporné stavby zdi na hranici obou zemí. Bílý dům i Mexiko popřely, že by Trump v rozhovoru mexickému prezidentovi takto vyhrožoval. Informoval o tom server Lidovky.cz.

CNN podle něj později zveřejnila odlišný výňatek z přepisu telefonátu, podle kterého Trump nabídl Peňovi Nietovi pouze pomoc.

„Máte tam dole u vás hromadu špatnejch chlápků. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala,“ řekl Trump podle úryvků z přepisu pátečního telefonátu, které má AP k dispozici. Není přitom zřejmé, kdo jsou oni lidé, které nedokáže Mexiko zastavit a pro něž Trump již poněkolikáté použil anglicko-španělský výraz „bad hombres“. V minulosti takto narážel na drogové kartely, ale se zločinností spojoval i imigranty přicházející do USA nelegálně, píše server.

Podobný přepis, podle něhož Trump na Peňu Nieta v telefonátu útočil, přinesla i některá mexická média. Podle mexického ministerstva zahraničí jsou tyto zprávy zcela nepravdivé a rozhovor obou prezidentů se nesl v „konstruktivním duchu“.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…