Donald Trump už si prý vybral ministra zahraničí. Má to být tento ropný magnát

10.12.2016 14:11

Ministrem zahraničí USA se prý stane Rex W. Tillerson, generální ředitel nadnárodního ropného gigantu Exxon Mobil. Vybral si ho 45. prezident USA Donald Trump, jenž se ujme svého úřadu v lednu. Informuje o tom server deníku New York Times.

Donald Trump už si prý vybral ministra zahraničí. Má to být tento ropný magnát
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Budoucí prezident USA Donald Trump už má podle médií jasno. Johna Kerryho na postu ministra zahraničí v lednu nahradí šéf ropného a plynárenského gigantu Exxon Mobil Rex W. Tillerson, který vede společnost od roku 2006. Korporace zaměstnávající asi 80 tisíc lidí sídlí ve městě Irving, ve státě Texas. Pokud Tillerson funkci neodmítne, stane se dalším z řady podnikatelských magnátů, kteří usednou v administrativě USA.

Celý článek naleznete zde

V Tillersonův prospěch hovoří skutečnost, že se ve své pozici setkává s řadou světových politiků a ví, jak s nimi jednat. Dobré vztahy udržuje s Ruskem. Exxon Mobil spolupracuje na nejednom projektu s ruským státním gigantem Rosněfť. Generální ředitel texaské firmy se dočkal v Rusku přátelského ocenění, protože v Ruské federaci přispěl na sociální a zdravotní programy. Patří také mezi kritiky protiruských sankcí. Vedle toho udržuje Tillerson kontakty s katarskou ropnou národní společností.

Na rozdíl od Trumpa uznává, že planetu ohrožuje globální oteplování a jednoznačně podpořil klimatickou dohodu z Paříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…