Donald Tusk přiznal: Povinné kvóty nemají v EU většinovou podporu

02.12.2015 21:49

Uprchlické kvóty nemají mezi zeměmi Evropské unie většinovou podporu. Řekl to předseda Evropské rady Donald Tusk v rozhovoru se šesti evropskými listy. Migranti by podle něho měli být kvůli prověrkám možných teroristických hrozeb drženi až 18 měsíců, což je v souladu s unijním právem.

Donald Tusk přiznal: Povinné kvóty nemají v EU většinovou podporu
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Tusk zároveň vyjádřil odstup vůči politice otevřených dveří, kterou vůči uprchlíkům uplatňuje německá kancléřka Angela Merkelová. "Pokud jde o přesidlování či další fázi přerozdělování (uprchlíků), v Evropě nezískáte většinovou podporu. A nejen kvůli východní a střední části Evropy, ale řadě dalších zemí," řekl v rozhovoru podle britského deníku The Guardian bývalý polský premiér. Politika otevřených dveří vůči přistěhovalcům, kterou uplatňuje kancléřka Merkelová, je podle Tuska "nebezpečná".

Liberální politik, který byl v premiérském křesle velkým spojencem Merkelové a podle diplomatů mu kancléřka výrazně pomohla k jeho současné pozici, se těmito slovy zřetelně postavil proti politice Berlína, která v otázce povinných kvót naráží na odpor zvláště zemí ve východní části EU včetně Česka.

Tusk zdůraznil, že uprchlickou otázku je třeba rázněji než dříve řešit i kvůli bezpečnosti, kterou se Evropa zabývá po nedávných pařížských útocích. "Prosím, nepodceňujte roli bezpečnosti. Pokud chcete prověřit migranty a uprchlíky, potřebujete víc času než minutu na sejmutí otisků. V mezinárodním i evropském právu máme lhůtu 18 měsíců jako dobu možnou k zadržení kvůli potřebným kontrolám. Můžete a měli byste zadržet migranty do doby, než bude hotová prověrka," řekl Tusk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…