Donalde, máš tam krysy: Trumpovi za zády včera úředníci propašovali do USA stovky muslimů. Dnes prezident rozpoutá bouři tvrdých kroků proti migraci

25.01.2017 9:10

Prezident Barack Obama sáhl v posledních dnech ve své funkci k několika kontroverzním krokům. Dozvuky jeho aktivit se navíc projevují i po jeho odchodu z Bílého domu. Úřady například včera přijaly dalších 500 uprchlíků, byť právě dnes se očekává, že Trump podepíše dočasný zákaz udělování víz migrantům z „problémových“ zemí.

Donalde, máš tam krysy: Trumpovi za zády včera úředníci propašovali do USA stovky muslimů. Dnes prezident rozpoutá bouři tvrdých kroků proti migraci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Jak tento týden uvedla agentura Reuters, Trump plánuje podle nejmenovaných zdrojů zamezit vydávání víz migrantům ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu. Přesto americké úřady jen několik hodin před uvedením tohoto nařízení do praxe přijaly asi 500 uprchlíků, z nichž téměř polovina pochází právě z těchto zemí. Podobné je to v případě všech uprchlíků, které Spojené státy přijaly mezi říjnem 2015 a lednem 2017.

Rozhodnutí nejmenovaných úředníků napovídá tomu, že zdaleka ne všichni z nich chtějí být loajální k novému prezidentovi. Přitom Trumpovo očekávané nařízení není až tak restriktivní, protože umožňuje učinit výjimky v případě, že žadatelé o azyl patří k pronásledovaným náboženským menšinám. Příznivci republikánského prezidenta vnímají rozhodnutí úřadu jako jeden z posledních uskutečněných „naschválů“ prezidenta Obamy. K dalším takovým řadí Obamovo rozhodnutí učiněné jen několik desítek hodin před koncem svého druhého prezidentského období, kdy "poslal" Palestině asi 220 milionů dolarů.

V oblasti migrační politiky však nezahálí ani samotný Donald Trump, který by měl patrně již dnes podepsat nařízení, které umožňuje postavit na hranici s Mexikem zeď proti ilegálním migrantům. Právě tento svůj záměr Trump často zmiňoval v průběhu své kampaně a při své návštěvě Mexika dokonce vybízel tamější vládu, aby se na výstavbě zdi finančně podílela. Mexická strana tehdy tento návrh odmítla, ale to patrně Trumpa od jeho záměru neodradí.

Anketa

Bude prezident Donald J. Trump čelit pokusu o atentát?

hlasovalo: 4325 lidí

Součástí nařízení by také měly být sankce pro ta města, kde úřady odmítají vydat ilegální migranty k deportacím. Jak píše deník The Washington Post, Trump také sliboval zvrátit program DACA, jenž chránil před deportací ty z ilegálů, kteří do Spojených států přišli v dětském věku. Trumpova administrativa rovněž pracuje na možném pozastavení programu, jenž umožňoval příchod uprchlíků do Spojených států konkrétně ze Sýrie.

Podle amerického deníku lze očekávat, že nařízení se bude snažit Trump podepsat právě dnes, tedy den před svým vystoupením na republikánském kongresu ve Filadelfii. Prezident dnes také plánuje setkání s rodiči dětí, které byly zabity ilegálními přistěhovalci. Lze očekávat, že bude Trumpova administrativa vzhledem k plánovaným opatřením v oblasti imigrační politiky čelit značnému tlaku neziskových organizací, lidskoprávních aktivistů a s nimi spřízněných mainstreamových médií.

Trump svůj vztah k uprchlíkům v minulosti vyjádřil mnohokrát a často velmi výmluvně. V říjnu loňského roku například nazval syrské uprchlíky „trojským koněm, který v budoucnu spustí teroristické útoky“. Vedle toho navrhoval také uzavření mešit, zvýšení monitoringu stávajících muslimských komunit a sliboval zakázat přijímání všech muslimských uprchlíků. „Myslím, že islám nás nenávidí,“ konstatoval Trump loni v březnu pro CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …