Donalde, zastav to, je to vážné. Zkušený pravičák z USA povstal s vážným varováním ohledně zlé války

12.04.2017 7:31

Americký konzervativní politik, publicista a komentátor Patrick J. Buchanan kritizuje Donalda Trumpa za rozhodnutí zaútočit na leteckou základnu syrské armády. Dlouhodobý podporovatel Trumpa se obává, že by se mohly Spojené státy dostat do války hned s několika nepřáteli.

Donalde, zastav to, je to vážné. Zkušený pravičák z USA povstal s vážným varováním ohledně zlé války
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

„Pokud bude současný americký prezident v otázce Sýrie příliš měkký, budou ho nazývat Donaldem Obamou. Jestliže však bude naslouchat Johnu McCainovi, Lindsey Grahamovi, Marco Rubiovi a dalším válečným jestřábům, mohli bychom se dostat do konfliktu s Islámským státem, al-Káidou, Sýrií, Ruskem, Íránem a Hizballáhem najednou,“ tvrdí Buchanan a pochybuje, že by bez nasazení větší armády mohly Spojené státy uspět.

Za další problém považuje bývalý poradce prezidentů Nixona, Forda i Reagana protiústavnost Trumpova kroku. „Asad nenapadl Spojené státy a ani naší zemi ničím takovým nevyhrožoval. Kongres, který má jako jediný právo umožnit zemi jít do války, s ničím takovým nesouhlasil,“ píše Buchanan a uznává, že záběry na mrtvé a těžce zraněné ženy a děti po chemickém útoku jsou nervy drásající. „Ale v občanské válce v Sýrii již zemřelo 400 000 lidí a i mezi nimi bylo hodně dětí.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Anketa

Hitler nikdy nepoužil chemické zbraně způsobem, jako Bašár Asad. To řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vzápětí se omluvil. Co vy na to?

hlasovalo: 5504 lidí

„Zabil je snad všechny syrský prezident? Ne, vedle toho zabíjeli také Američani, Rusové, Izraelci, Turci, Kurdové, Íránci, Hizballáh, al-Káida, Isis, šíitské milice a povstalci. Asad bojuje proti povstalcům a džihádistům, kteří masakrují křesťany stejným způsobem jako byli zmasakrování koptové v Egyptě. Proč by měl být mít Asad větší odpovědnost za mrtvé v Sýrii než všichni ostatní?“ podivuje se někdejší dvojnásobný prezidentský kandidát.

Otázkou podle Buchanana rovněž zůstává, jestli Asad skutečně nařídil chemický útok proti civilistům. „Něco takového nedává smysl. Vždyť ve válce vítězí a Američané již nepožadovali jeho odchod z politiky. Proč by se odhodlal k chemickému útoku proti dětem a vyvolal tím hněv Spojených států? Stejně jako plynový útok před čtyřmi lety, i dnes se kdosi snaží uvrhnout Ameriku do občanské války v Sýrii.“

„Na začátku většiny válek vzbuzují první výstřely všeobecný jásot. Pokud se ale přidal prezident na stranu neokonzervativců a hodlá spustit válku, měl by brát v potaz, že mnozí jeho podporovatelé se obrátí proti němu. Naše země nemá na válce v Sýrii žádný národní zájem. Na rozdíl od prakticky všech zainteresovaných stran, které jsou ochotny prolít pro dosažení svých cílů mnohem více krve než my. Jestliže půjdeme do války, za co vlastně chceme bojovat?“ podivuje se Buchanan.

Současná situace se dle Buchanana podobá roku 2013, kdy Barack Obama rovněž uvažoval o útoku na Sýrii. „Nyní řešíme stejnou otázku. Je prezident oprávněn nás zatáhnout do války proti Asadovi a jeho spojencům v Sýrii? Pokud nechceme opakovat Afghánistán, Irák, Libyi a Jemen, je nejvyšší čas zastavit plány válečných jestřábů. Právě teď a právě tady,“ uzavírá Buchanan, jehož prezidentské kampaně jsou občas přirovnávány k té Trumpově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…