Donbas: Kruté boje. Rusko prý čeká na novou nabídku od slabé EU

19.12.2016 14:21

Na Donbase pokračují boje. O život přišly desítky vojáků. Německý expert tvrdí, že Rusku současný stav vyhovuje, čeká na zajímavější nabídku od „oslabené Evropské unie“.

Donbas: Kruté boje. Rusko prý čeká na novou nabídku od slabé EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obraz křížů za mrtvé na Donbase

V neděli okolo šesté hodiny ranní započali ruští separatisté vyzbrojení minomety a dělostřeleckými systémy útok nedaleko oblasti nazývané „Svitlodarska Duha“, která od sebe odděluje ukrajinskou armádou kontrolované město Horlivku a Svitlodarsk nacházející se v Doněcké oblasti. O incidentu na Facebooku informovala tisková služba velitelství protiteroristické operace (ATO).

Ukrajinská strana Spojeneckého centra pro kontrolu a spolupráci (JCCC) podala ihned žádost o klid zbraní.

„Nepřítel se útokem v oblasti ukrajinských ozbrojených pozic nedaleko od vesnice Luhanske pokusil o nečekaný zvrat s úmyslem odříznout postupující jednotky sil ATO a změnit kontaktní linii,“ uvádí ukrajinský server Unian.

„Ukrajinští vojáci se proti útoku postavili a brzy přejali iniciativu. Podařilo se jim protivníka obklíčit a vydat se do protiofenzívy. Nepřítel byl donucen k ústupu. Zanechal za sebou své vybavení pocházející z Ruska,“ píše vojenské velitelství na facebookových stránkách.

Podle údajů tajných služeb přišel nepřítel o 25 vojáků, dalších 30 bylo zraněno. Na ukrajinské straně přišlo o život pět mužů a šest jich bylo zraněno.

Podle informační agentury Unian v posledních dnech „okupanti několikráte ostřelovali ukrajinské pozice v oblasti Svitlodarske Duhy a v nedalekých vesnicích, což způsobilo ztrátu elektřiny a poničenou infrastrukturu v civilních oblastech“.

To, proč nebyla doposud dosažena dohoda ohledně Donbasu, objasnil novinářům z ukrajinského portálu Apostrophe Dr. Stefan Meister z německé Rady pro zahraniční politiku. Podle Meistera nebylo prozatím dosaženo žádné dohody, protože současný stav Rusku vyhovuje. Expert dále uvedl, že existují určitá témata, která by se v rámci Minských dohod neměla s Ruskem vůbec diskutovat.

„Jedním s takových témat je otázka reforem na Ukrajině. Zatím v této oblasti ovšem žádný progres nevidím. Rusko nedočkavě čeká na zajímavější nabídku od Evropské unie, která by mohla přijít s tím, jak dojde k oslabení pozic méně zainteresovaných Spojených států vedených Donaldem Trumpem. Stejně tak by Rusku mohly hrát do karet i výsledky voleb ve Francii,“ míní expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…