Donbas: Pofiderní separatista provozoval mučírnu. ,,Oficiální" separatisté ho prý zabili

06.01.2015 10:15

Proruský separatista Alexandr Bednov, známý také pod přezdívkou Batman, byl dle informací několika světových médií zabit. Otázkou zůstává, kdo nakonec za jeho úmrtím stojí. Spekuluje se o ukrajinských bezpečnostních silách i samotných separatistech. V každém případě byl Bednov stíhán pro své zločiny i prokuraturou Luhanské lidové republiky.

Donbas: Pofiderní separatista provozoval mučírnu. ,,Oficiální" separatisté ho prý zabili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlídané hlavní náměstí v Luhansku

Zpravodajský server International Business Times připomíná, že Bednov byl nechvalně proslulý svojí brutalitou, a dokonce prý provozoval vlastní mučírnu. Veřejně dával najevo své nesmlouvavé postoje vůči zastáncům Kyjeva a na svědomí má vedle mučení i několik vražd. Není však doposud jisté, kdo a za jakých okolností „ukrajinského Batmana“ zlikvidoval. Například LiveLeak.com uvádí, že Bednov byl zabit na Nový rok u obce Georgievka. Na webových stránkách Luhanské lidové republiky byla zveřejněna zpráva informující o tom, že Bednovovu smrt mají na svědomí ukrajinské bezpečnostní síly.

K variantě, že Bednova nechali zavraždit ostatní separatisté se kloní i Rádio Svobodná Evropa (RFERL), které odkazuje na informace poskytnuté státním zastupitelstvím Luhanské lidové republiky. Ve zprávě prokuratury samozvané republiky se podle RFERL píše o tom, že velitel 4. brigády Bednov byl zabit 1. ledna, když se bránil zatčení. Dále zpráva uvádí, že byly na Bednova a některé jeho spolubojovníky vydány na konci prosince zatykače kvůli obvinění z mučení zajatců. Objevují se však zprávy, podle kterých  je bývalý důstojník ukrajinského ministerstva v záloze, není mrtev a byl pouze zadržen. Této zprávě ovšem nevěří spolubojovníci Bednova a obviňují ze smrti svého velitele vůdce Luhanské lidové republiky Igora Plotnického.

O této verzi příběhu spekuluje i novinář Eugene Voloch v americkém deníku Washington Post, který se odvolává na zprávy z ruského serveru Lenta.ru. Členové Bednovovy jednotky zveřejnili na ruské sociální síti VKontakte podrobné informace o smrti svého velitele. Bednov byl údajně zastřelen ráno 1. ledna při útoku na jejich vojenský konvoj. Členové „Batmanovy“ jednotky z jeho smrti obviňují právě Plotnického. Voloch je přesvědčen, že Bednov mohl být skutečně zabit na příkaz Plotnického, přičemž toto podezření vyslovuje už v samotném titulku.

Neslavného konce prominentního proruského separatisty Bednova si povšimla i britská televizní stanice Sky News, která uvádí, že smrt ukrajinského Batmana oficiálně potvrdil i mluvčí Ukrajinské bezpečnostní rady Volodymyr Polevoj. Ovšem bez toho, aby k celé záležitosti uvedl bližší informace. Sky News připomíná, že Bednov byl v hledáčku ukrajinských úřadů, jež jej obviňovaly ze zodpovědnosti za mučení a vraždy. Rovněž britská televize zmiňuje listopadový rozhovor, ve kterém Bednov prohlašoval, že se svojí jednotkou „zajišťuje v regionu Luhansk pořádek a dodržování zákonů“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…