Donbas: Taková je dnes situace

02.03.2015 11:32

Násilná smrt ruského opozičního předáka Borise Němcova z hlavních stránek internetových serverů a tištěných médií vytlačila události na Ukrajině. Dnes však o aktuálním dění budou jednat americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. V oblasti Debalceve prý stále panuje napjatá atmosféra.

Donbas: Taková je dnes situace
Foto: repro youtube.com
Popisek: Mírová jednání v běloruském Minsku (Putin, Hollande, Merkelová, Porošenko)

Jak ovšem uvádí ukrajinská tisková agentura Ukrinform, s konfliktem na Ukrajině může mít mnoho společného i zavraždění Němcova. Bývalý ruský vicepremiér a v poslední dekádě jeden z nejhlasitějších kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina údajně nedávno sliboval, že zveřejní důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil na Donbasu. Alespoň to včera tvrdil ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Před několika týdny jsem s ním mluvil o tom, jak bychom měli zlepšit pošramocené vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem, a on mi říkal, že má důkazy k dispozici. Boris se přitom vůbec o svůj život nebál. Nakonec jej přece jenom zavraždil,“ cituje Ukrinform prezidenta.

V Doněcku a Luhansku by měl dle minské dohody o příměří panovat klid zbraní. V obou regionech sice v současné chvílí nezuří válečný konflikt, ale přesuny zbraní nasvědčují tomu, že se situace může opět vrátit do starých kolejí. Šéf lidskoprávní mise OSN Armen Haratyunyan dnes poznamenal, že do obou oblastí východní Ukrajiny stále z území Ruské federace proudí těžké zbraně a vojáci. „Zaznamenali jsme však i ostřelování ze strany proruských separatistů. Zejména v hustě osídlených oblastech kolem Mariupolu, které kontrolují ukrajinské síly. I nadále umírají civilisté, byť počet usmrcených je po příměří mnohem nižší,“ řekl Haratyunyan.

Konkrétní informace z oblasti Debalceve přidává známý ukrajinský vojenský analytik Dmitrij Tymčuk, který stojí v čele Informační skupiny odporu. „V průběhu posledních dní teroristé dvakrát vystřelili na pozice ukrajinských sil minomety ráže 120 mm. Dle jeho sdělení, jež zveřejnil na svém facebookovém profilu, také v oblasti Svitlodarsku, Propasné a Trojcké probíhá přesun ozbrojených jednotek separatistů z oblasti Jenakijeve do Jasynuvaty.

Spojené státy mezitím zveřejnily, jakou částku poskytnou Ukrajině na výcvik vojáků a na pořízení potřebného vybavení. Velvyslanec Spojených států na Ukrajině Jeoffrey Pyatt v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Inter channel uvedl, že by pro letošní rok měl Washington poslat do Kyjeva až 120 milionů dolarů, které již schválil Kongres. „Otázkou nyní pouze zůstává, jestli bychom v rámci dodávky měli zajistit také obranné smrtící zbraně. Za důležitější však já osobně považuji, aby ukrajinská armáda provedla potřebné reformy,“ prohlásil Pyatt a dodal, že Američané již mají dostatek důkazů o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině.

Konflikt na Ukrajině bude bezesporu hlavním bodem společné schůzky amerického ministra zahraničí Kerryho a jeho ruského protějšku Lavrova. Setkání obou diplomatů by se mělo uskutečnit v dnes v Ženevě. Náměstek ruského ministra Sergej Rjabkov se nechal slyšet pro Rádio Svobodná Evropa, že by Lavrov s Kerrym měli řešit především, do jaké míry se daří implementovat minskou dohodou o příměří do praxe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…