Doněcké letiště je prý opět v rukou armády

27.05.2014 15:25

Letiště v Doněcku, které v pondělí obsadili proruští ozbrojenci, je nyní podle ministra vnitra Arsena Avakova opět v rukou armády. Mluvčí armády Oleksij Dmytraškovskyj předtím uvedl, že jsou zlikvidováni prakticky všichni ozbrojenci, kteří byli v letištním terminálu. Agentura ITAR-TASS napsala, že armáda kolem poledne v Doněcku obnovila akce. OBSE podle Reuters oznámila, že ztratila kontakt s jedním z monitorovacích týmů v Doněcké oblasti. Oběti pondělních střetů jdou do více desítek a podle vládních zdrojů jsou jen na straně separatistů.

Doněcké letiště je prý opět v rukou armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Letiště je zcela pod kontrolou. Protivník utrpěl vážné ztráty, my ztráty nemáme žádné," řekl podle listu Ukrajinska pravda Avakov. Dodal, že od rána operace proti separatistům pokračuje.

Vicepremiér Vitalij Jarema podle agentury Interfax-Ukrajina novinářům dopoledne řekl, že „protiteroristická operace" bude na východě Ukrajiny trvat do úplného zničení povstalců. „Budeme v těchto operacích pokračovat, dokud na území Ukrajiny bude jediný terorista," řekl.

Nad letištěm se prý znovu objevily stíhačky

ITAR-TASS s odvoláním na informace od povstalců napsal, že od mezinárodního letiště se opět ozývají výstřely a ve vzduchu se znovu objevily stíhačky a bojové vrtulníky. Armáda podle agentury v 11:00 SELČ obnovila bojové operace a kontroluje všechny přístupové cesty k Doněcku. V centru města je prý poměrně klid, ale mnohé obchody, banky a restaurace a kavárny jsou zavřené. Evakuována byla veškerá školská zařízení.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes podle Reuters oznámila, že v pondělí večer ztratila kontakt se čtyřčlenným týmem, který se pohyboval nedaleko Doněcku. Bližší informace o složení skupiny zatím nesdělila.

Pokud jde o oběti pondělních bojů, ani podle Dmytraškovského nejsou k dispozici žádné údaje o případných mrtvých a zraněných na straně vládních sil. Mluvčí zároveň tvrdil, že povstalci hovoří o tom, že při bojích bylo zabito více než 150 lidí a dalších 300 utrpělo zranění.

Počty mrtvých se rozcházejí

Údaje o padlých na straně separatistů z různých zdrojů se ale rozcházejí. Není především jasné, jakého období se uváděný počet týká. Povstalecký starosta Doněcku podle agentury Reuters sdělil, že od pondělí zahynulo na 40 příslušníků „lidové armády". Hlavní šéf separatistů Doněcké oblasti Denis Pušilin ale agentuře ITAR-TASS později řekl, že operace vládních sil už může mít sto obětí, včetně „20 až 50 civilistů".

ITAR-TASS s odvoláním na místní zdroje ráno napsal, že pokračovalo ostřelování Slavjansku, dalšího města na východě Ukrajiny obsazeného proruskými rebely, z děl, kulometů a ručních střelných zbraní. Při dělostřelecké palbě prý zahynuli čtyři lidé.

Ukrajinská pohraniční služba oznámila, že v noci na ukrajinské území pronikla z Ruska skupina nákladních aut, dodávek a minibusů. Pohraniční oddíl vetřelce zastavil palbou a po krátkém boji zajistil několik vozidel, která prý byla naložena samopaly, protitankovými střelami a výbušninami.

V Doněcku byl vyrabován a zapálen hokejový stadion

Podle ukrajinských médií dnes ráno vyhořela v Doněcku část stadionu, kde hraje hokejový tým Donbass, který je účastníkem Kontinentální hokejové ligy (KHL). Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Příčiny požáru, který zachvátil prostory o ploše 300 čtverečních metrů, se vyšetřují. Klub ale podle agentury RBK informoval, že v noci na dnešek stadion přepadla skupina ozbrojenců, která přemohla stráž, ukradla část vybavení, včetně televizorů, komunikačních prostředků a sejfu, a zažehla oheň.

Zdroje serveru Ostrov z vedení hokejového klubu tvrdí, že šlo o dílo separatistů. Zřejmě se tak chtěli pomstít prezidentovi klubu Borisi Kolesnikovovi za účast na protiseparatistických akcích iniciovaných v uplynulých dnech na východě země nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…