Dopady protikuřáckého zákona předčily i pesimistická očekávání

20.10.2017 11:50

Už při schvalování protikuřáckého zákona varovali odpůrci před negativními dopady jeho přijetí na provozovatele hospod a barů. Realita ale předčila i pesimistická očekávání. A podle všeho to nejhorší přijde s příchodem zimy.

Dopady protikuřáckého zákona předčily i pesimistická očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Nezanedbatelné jsou i projevy zákazu kouření v situacích, které nikdo nepředvídal, a které způsobují podnikům významné finanční ztráty. Na malých obcích spadly tržby pohostinským zařízením až o třetinu a útěky z hospod se zdvojnásobily.

Ekonomické ztráty v oblastech, které nikdo nečekal

Největší obavy z poklesu tržeb měli hospodští a provozovatelé barů. Nikdo nezpochybňoval, že k určitému poklesu opravdu dojde. Překvapením ale je, jak drastický úbytek hostů nastal. „Nejtvrději dopadl zákaz kouření na nejohroženější a zároveň nejpočetnější skupinu zařízení. Jde o hospody, hospůdky, bary a vinárny. Jedná se o podniky, které měly svoje stále hosty a štamgasty,“ upřesňuje odpůrce protikuřáckého zákona, poslanec Marek Benda (ODS).

Podle hospodských se už během srpna, prvního měsíce, kdy zákon vešel v platnost, propadly tržby o desítky procent. Na malých obcích až o 30 %. Dalším a překvapujícím dopadem je nárůst útěků bez placení. I přesto, že se to nyní může zdát logické, tak v argumentační smršti během schvalování s tímto projevem nikdo nepočítal. Počet útěků bez placení se totiž zdvojnásobil a způsobuje tak provozovatelům hospod a barů další ekonomické ztráty.

Se zimou přijde další pokles tržeb

Situace se ještě zhoršila v září, kdy stát začal v případě porušení zákona vymáhat pokuty. Podle některých hospodských byl za září pokles tržeb téměř o polovinu. A to pořád není vše. S příchodem zimy bude ochota zákazníků kouřit venku ještě menší. „Všichni hospodští, se kterými jsem mluvil, mají oprávněné obavy, že s příchodem zimy dojde k dalšímu poklesu tržeb,“ říká Marek Benda z ODS.

Nepořádek v ulicích a zvýšené náklady na čištění ulic

Negativní dopady protikuřáckého zákona nepociťují pouze hosté a majitelé hospod, ale i obce a v nich žijící občané. S tím, jak jsou kuřáci nuceni trávit čas venku, dochází k většímu nepořádku kvůli odhozeným nedopalkům. Na to musí reagovat obce a městské části, které zvyšují výdaje na úklid. Tyto náklady se budou ročně pohybovat za celou ČR v milionech korun. „U chodníků lze nepořádek vyřešit úklidem i za cenu vyšších nákladů. Bohužel nedopalky často končí i na silnicích u zaparkovaných aut, kde se pouze hromadí, aniž by je kdokoliv uklízel,“ říká Marek Benda.

Obce a městské části mohou přistoupit k zákazu kouření na veřejných místech

Zákaz kouření v restauračních zařízeních přinesl kromě ekonomického ohrožení mnoha podniků i zvýšený hluk a nepořádek na ulicích. „Sporný je i výchovných charakter protikuřáckého zákona. Myslíte, že je lepší, když děti na ulicích vidí postávat hloučky kuřáků nebo když jsou před očima dětí skryti uvnitř hospod?“ pokládá řečnickou otázku Marek Benda.

I z tohoto důvodu některé obce a městské části mohou uvažovat o tom, že na některých veřejných místech zakážou kouření. Podle poslance Marka Bendy se může jednat o místa, kde se pohybují děti: „Dá se očekávat, že některé obce opravdu přistoupí k zákazu kouření na veřejnosti, konkrétně v blízkosti škol či sportovišť.“

Řešení je v kuřárnách

Česká regulace kouření patří mezi nejpřísnější v Evropě. Přitom je možné se inspirovat v zahraničí, kde nebylo nutné potlačovat práva kuřáků.  Podle poslance Marka Bendy je nutné alespoň trochu narovnat práva kuřáků a nekuřáků, která jsou nyní spíše ve prospěch nekuřáků na úkor kuřáků. Úplně nejlepší by bylo celou situaci nechat být, aby ji vyřešil trh. Vždyť už nyní je v Praze těžší najít nekuřácký podnik než kuřácký. Nicméně ve světle společenské poptávky vidí poslanec Benda kompromisní řešení ve vytvoření kuřáren. Tím se uspokojí požadavky odpůrců kouření a zároveň to neohrozí podnikání a provozování tisíců hospod a barů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…