Dopady zabití Sulejmáního černé na bílém: Ropa už zdražuje. A zlato...

06.01.2020 20:20

Hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček varuje, že vyostřování situace na Blízkém východě přinese růst cen ropy a zlata. Hned po americkém útoku na íránského generála Sulejmáního nastal prudký růst cen mnoha komodit a trhy začaly být velmi neklidné.

Dopady zabití Sulejmáního černé na bílém: Ropa už zdražuje. A zlato...
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„V případě, že se bude zhoršovat situace na Blízkém východě, vzroste cena ropy. Investoři rovněž projeví zvýšený zájem o zlato a akcie některých zbrojařských firem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček a dodává, že cena zlata již od začátku roku vzrostla o 3,5 procenta na úroveň 1 576,4 dolaru za trojskou unci.

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí

„Chvíli se zlato prodávalo i za cenu 1 588,1 dolaru za trojskou unci. Tím zlato dosáhlo téměř sedmiletého maxima,“ informuje Křeček a přidává příklad jiného vzácného kovu, palladia. „Tento vzácný kov letos vzrostl na ceně již o 3,6 procenta. V pondělí 6. ledna (10.00 SEČ) se palladium obchodovalo za 2 017,8 dolaru za trojskou unci. To je jen těsně pod historicky nejvyšší úrovní,“ tvrdí ekonom.

Asi nejdůležitější je pro většinu lidí cena ropy, která také stoupá. „V pondělí se obchodovala za 70,1 dolaru za barel. Černé zlato se od začátku roku zhodnotilo již o 6,1 procenta,“ říká Křeček a dodává, že za zvýšením cen je především riziková přirážka, se kterou se na trhu s ropou kalkuluje kvůli napětí na Blízkém východě.

„Vzácné kovy jsou považovány za bezpečný přístav, kam se investoři stahují v dobách zvýšeného napětí. Po zabití generála Sulejmáního existují obavy, že se začne zhoršovat bezpečnostní situace na Blízkém východě. Investoři na tuto situaci zareagovali tím, že začali nakupovat zlato a palladium. Eskalace násilí na Blízkém východě by potenciálně mohla blokovat dodávky ropy na světové trhy, proto i u ropy je patrný prudký nárůst ceny,“ vysvětluje Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…