Doplnění k situaci na Ukrajině. Ze zcela nezávislého zdroje

20.08.2014 12:13

Každodenní zpráva pozorovatelů OBSE o situaci na Ukrajině ukazuje především na pokračující konflikt v Doněcké a Luhanské oblasti. V ostatních částech země má být klid. S výjimkou oblastí při hranicích s ruským Krymem, kam se stahují uprchlíci z válkou zmítaného východu země.

Doplnění k situaci na Ukrajině. Ze zcela nezávislého zdroje
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Podle zprávy OBSE pokračují boje především na severovýchodě Doněcké oblasti a v sousední jihovýchodní části regionu kolem města Luhansk. V jižní části Doněcké oblasti - konkrétně v přístavu Mariupol - byl přitom podle pozorovatelů klid. Experti OBSE rovněž zjistili, že značná část obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti, kteří se rozhodli opustit své domovy, se snaží najít útočiště na Rusy ovládaném Krymu.

Pozorovatelé rovněž dostali informaci o incidentu, ke kterému mělo dojít ve městě Zmijev, přibližně 40 kilometrů na jih od Charkova. Zde se místopředseda ukrajinského parlamentu, zvolený za Stranu regionů, pokoušel zorganizovat slavnost k výročí osvobození města od nacistické okupace. Před akcí však zástupci klubu „Auto-majdan“ z Charkova zaslali na radnici města několik stížností, že festival je nevhodný vzhledem k tomu, že v sousedních regionech probíhají vojenské operace. Během festivalu aktivisté rozvěsili po městě ukrajinské vlajky, jinak však do jeho průběhu nezasáhli, s výjimkou toto, že jeden z aktivistů polil jednoho z policistů jódem.

V samotném Charkově se v neděli ve večerních hodinách uskutečnily dvě demonstrace, jedna na podporu ukrajinské jednoty, druhá naopak pro federalizaci. Na první se objevilo přibližně 250 lidí, kteří kromě ukrajinských vlajek přinesli též symboly majdanské strany Svoboda. Zároveň probíhala sbírka pro vojáky na Donbasu. Zastánci federalizace s v témže čase v počtu přibližně 100 lidí sešli u sochy Lenina. Na shromáždění měly převládat starší ženy. Obě shromáždění odděloval kordon asi 50 policistů, ale k žádnému inicidentu nedošlo.

V Luhansku byli pozorovatelé informováni, že bývalý starosta Sergej Kravčenko, který byl podezřelý ze „separatismu“ a majdanští dobrovolníci jej začátkem srpna zatkli, byl během víkendu propuštěn. To následně potvrdil i sám Kravčenko.

Boje pokračovaly především kolem města Doněck. Pozorovatelé zde slyšeli výbuchy z různých okrajových částí města. O tom vydala svědectví například i agentura Associaed Press, kterou telefonicky informovala jedna z místních občanek, že ukrajinci odpalují dělostřelecké granáty z pole poblíž jejího domu. Tato svědectví jsou v rozporu s prohlášeními ukrajinské vlády, že armáda neodpaluje rakety do civilních oblastí.

Naopak klid je ve městě Mariupol v téže oblasti. Začínají se tam ovšem shromažďovat uprchlíci z válečné zóny. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jsou jich tam asi čtyři tisíce, podle neoficiálních zpráv ale až pětkrát tolik.

Pozorovatelé viděli též hranici mezi Ukrajinou a poloostrovem Krym, který od března patří k Rusku. U hranice bylo zaznamenáno asi 60 nákladních aut a 10 aut osobních. Podle svědectví jednoho z pohraničníků mělo během posledních 24 hodin překročit hranice zhruba 55 autobusů plných prchajících obyvatel Ukrajiny. Pohraničníci si na jiném přechodu však pozorovatelům stěžovali na provokace, kterým musí čelit z krymské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…