Doposud neznámé pozadí: Praha chtěla dát původně za placené zóny pro vozidla téměř 900 milionů. Řeč byla také o BIS

06.11.2016 15:12

Sice to tak nevypadá, ale v podstatě jde o jednoduché matematické výpočty. Na jejich základě, ovšem evidentně bez hlubší znalosti pozadí, vzniklo hned několik materiálů, které přirovnávají současný systém placených zón v metropoli ke kauze Opencard. ParlamentníListy.cz ovšem zjistily, že tento příměr stojí na vodě.

Doposud neznámé pozadí: Praha chtěla dát původně za placené zóny pro vozidla téměř 900 milionů. Řeč byla také o BIS
Foto: ELTODO
Popisek: ELTODO

„Bude to stejný tunel jako Opencard, stěžují si občané v žalobě na parkovací zóny,“ uvedl Český rozhlas. „Parkování v Praze: Místopředsedkyně ODS má podezření na ‚odklánění‘ peněz,“doplnil Dotyk. „Parkování v Praze: Utajovaný kontrakt s poradci z rumunského Temešváru,“ přidal následně.

ParlamentníListy.cz ovšem obdržely vyjádření společnosti Eltodo, které celou situaci staví do docela jiného světla.

„S tzv. kauzou Opencard nelze zakázku na provoz placených zón vůbec srovnávat. V této souvislosti stojí za připomenutí některé skutečnosti,“ sdělila naší redakci Mona Sandescu, šéfka Eltoda. 

Připomeňme fakta. Veřejnou zakázku „Dodavatel služeb provozu zón placeného stání v hlavním městě Praze“ získala společnost ELTODO v otevřeném zadávacím řízení v konkurenci pěti uchazečů. Nabídková cena společnosti ELTODO byla 487 871 217 korun. Nabídková cena uchazeče, který se umístil jako druhý v pořadí (společnost Sdružení NAK a IS Parking servis) byla 630 766 581 korun.

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky stanovená zadavatelem byla 893 300 000 Kč. Nabídková cena společnosti ELTODO byla tedy o 142 895 364 korun nižší než cena uchazeče, který se umístil jako druhý v pořadí, a dokonce o 302 975 827 korun nižší než předpokládaná hodnota veřejné zakázky stanovená zadavatelem,“ vysvětlila dále. Co to reálně znamená?

Únik je nemožný, ví to i BIS

„Je to, jako kdybyste si plánovali stavět dům, otevřeně byste si vysoutěžili z pěti stavebních firem tu absolutně nejlevnější a potom vás někdo začal obviňovat z toho, že jste tou zakázkou vytvořili nějaký korupční potenciál. Navíc transparentnost zadávacích řízení se od dob ‚Opencard‘ značně zvýšila – uveřejňují se detailní informace o průběhu zadávacího řízení, smlouvy i subdodavatelé,“ dodává.

Připomeňme v této souvislosti slova Alexandry UdženijaODS, která je zastupitelkou Prahy již od roku 2010, a měla by tak všechny patřičné podklady bezpodmínečně znát. „Celé to na mne dělá dojem, že někdo část peněz, které měly být použity na řešení pro Pražany, odklání někam jinam.“ Kam? Proč? Na to již Udženija odpověď nenašla.

Spolu s informacemi o penězích se v médiích několikrát objevila také obava z úniku citlivých informací. Po české metropoli se totiž pohybují auta, která zjišťují, zdali vozidla nestojí v zónách načerno. Podle šéfky Eltoda je jakýkoli únik nemožný.

„Data o uskutečněných parkováních jsou anonymizována a v systému zůstávají pouze v podobě statistických údajů. Jinak řečeno, my víme, kolik aut v danou dobu kde parkovalo, ale neznáme jejich registrační značky. Pokud tedy systém detekuje přestupek, je registrační značka vozu předána na Městskou policii. V systému zůstávají pak již pouze anonymizovaná data pro statistické účely. Tato bezpečnostní opatření shledaly jako dostačující BIS, ministerstvo vnitra i ministerstvo obrany. Samotné tyto instituce tento systém používají,“ uzavřela.

Závěr? Navzdory tomu, že společnost Eltodo Pražanům de facto ušetřila několik stovek milionů, je aktuálně spojována s potenciálním nebezpečím a údajným předražením. Proč? Na to odpověděl nejmenovaný, zato letitý zaměstnanec magistrátu jednoduše. „Protože se přece někdy stane, že zakázka se takzvaně šije na míru. A pokud to nedopadlo podle přání, asi má někdo potřebu se mstít i přesto, že Eltodo fatální chyby nedělá a na úrovni provozu s ním v Praze panuje zásadní spokojenost,“ uzavřel dobře informovaný zdroj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…