Dorazí k nám muslimští uprchlíci z USA, které vyžene Trump? Europoslanec Telička odpovídá

21.12.2015 21:27

Z PROFILŮ Europoslanec Pavel Telička (ANO) před Vánoci odpověděl na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Došlo na republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, muslimy, Turecko i uprchlíky.

Dorazí k nám muslimští uprchlíci z USA, které vyžene Trump? Europoslanec Telička odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Čtenář Jan V. chtěl od europoslance Pavla Teličky slyšet, zda republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump představuje riziko pro EU. Pokud vyhlásil otevřenou nesnášenlivost vůči muslimům, nebude to znamenat, že se EU bude muset připravit na další vlnu muslimských migrantů, tentokrát z USA?  

„Doufejme, že američtí voliči vystaví Trumpovi výraznou stopku. Jsem o tom dokonce přesvědčený. Pokud by byl zvolen, neumravnil se a nebyl korigován Kongresem, pak by to výrazně ochladilo vztahy s EU,“ odepsal politik.

Vyjádřil se také k Turecku, které bývá nejen Ruskem osočováno ze spolupráce s Islámským státem. Evropská unie je připravena poslat do Ankary tři miliardy eur, ale Evropský parlament hodlá pečlivě sledovat, co se v Turecku bude dít. Rozhodně je nepravděpodobné, že se Turecko stane členem EU v horizontu 20 let.

„Budeme rovněž chtít důslednou kontrolu nad chováním Turecka v otázce migrační krize včetně plnění přijatých závazků a čerpání prostředků od EU. Za výraznou pozornost stojí autoritářské choutky prezidenta a především potírání některých základních lidských práv a svobod. Potlačování svobodných médií je rovněž alarmující. EP tedy zcela jistě své nástroje bude využívat,“ zdůraznil Telička.

Další odpovědi najdete zde.

Europoslanec také napsal, že EU musí řešit uprchlickou krizi jako celé společenství, protože jednotlivé státy to nezvládnou. Už teď je ale jasné, že se bude muset změnit EU, protože její dosavadní kroky k řešení migrační krize příliš nepomohly. Kupříkladu systém kvót považuje Telička za absolutní chybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…