Dorazily nám posily z Ruska, chlubí se povstalci na Ukrajině

16.08.2014 10:40

Proruští povstalci na východě Ukrajiny ohlásili přísun nových posil z Ruska. Nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků „vycvičených na území Ruské federace". Z rezerv prý vzbouřenci do boje proti armádě nasadili velké množství těžké vojenské techniky.

Dorazily nám posily z Ruska, chlubí se povstalci na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Podle Zacharčenka vzbouřenci v kritické fázi bojových operací vyslali do boje 30 tanků a 120 obrněných transportérů. Kde tuto bojovou techniku získali, doněcký „premiér" neuvedl. Naznačil, že posily operují v bojích v Doněcku a na přístupových silnicích k Luhansku.

Ve zpravodajství západních médií z rusko-ukrajinského pohraničí se v pátek objevily informace o přejezdu kolony ruských bojových vozidel na ukrajinské území. Informaci potvrdilo i ukrajinské armádní velení, Rusko zprávy o konvoji obrněných transportérů a tanků popřelo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek oznámil, že část ruské kolony byla na ukrajinském území zničena.

Ze sedmi desítek ruských vozidel zůstala hromada šrotu

Informaci prezidenta dnes potvrdil Porošenkův mluvčí Jurij Lucenko. „Ze zákeřně vyslané kolony 70 vozidel s ruskými identifikačními znaky zůstala hromada šrotu," uvedl na svém twitterovém účtu. „Zásah raketou je pro nezvané hosty pádným argumentem."

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko dnes v Kyjevě oznámil, že povstalci se v noci znovu pokusili získat ztracené pozice kolem silnice spojující Luhansk s hraničním přechodem Izvaryne. Armáda ale své postavení uhájila a otevřela další trasy k postupu na Luhansk, řekl Lysenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…