Dosáhneme racionality, nebudeme nepřáteli, plánoval profesor Bělohradský, co bude dělat v Senátu. Plán na to ale ještě nemá...

12.10.2016 17:41

Na Praze 6 proti sobě v senátním klání stanuli pedagog Jiří Růžička kandidující za TOP 09, bývalý ředitel Sazky Aleš Hušák, filozof Václav Bělohradský nebo baletní mistr Vlastimil Harapes. Posledně zmíněnému pánovi zbyli jen oči pro pláč, když do druhého kola postoupili Bělohradský a Růžička. Tito pánové se střetli ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Bělohradský apeloval na politiky, aby se přestali ničit jako strašliví nepřátelé.

Dosáhneme racionality, nebudeme nepřáteli, plánoval profesor Bělohradský, co bude dělat v Senátu. Plán na to ale ještě nemá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

„Můj pocit je, že dosáhnout racionality v politice je velmi těžké. Ale mám za to, že v senátu jako v radě starších lze dosáhnout toho, abychom na politické oponenty nehleděli jako na nepřítele, které je třeba zničit, ale jako na oponenty v diskusi... Konkrétní plán, jak toho dosáhnout, ale nemám,“ přiznal ve vysílání.

Růžička, jenž je také zastupitelem na Praze 6, dal Bělohradskému za pravdu, že jistá uměřenost komory starších by senátu slušela. Na stranu druhou by uvítal, kdyby senát hrál na naší politické scéně důležitější roli.

Rozdělení na levici a pravici je mrtvé, věří Bělohradský. Růžička nesouhlasil

Dá se souboj těchto pánů prezentovat jako souboj levice a pravice? Filozof uznal, že to do jisté míry lze takto definovat, ale obratem dodal, že rozdělení na levici a pravici už prakticky neexistuje. „Vždyť už nemáte třídy,“ podotkl host. Růžička se naproti tomu domnívá, že rozdělení na levici a na pravici stále existuje. „Ta část, kterou zastupuji já, preferuje, aby se jednotlivec postaral v první řadě sám o sebe,“ zdůraznil. Strany na levici pak podle Růžičky lidem slibují, že se o ně postarají.

Posléze se pánové věnovali školství

„Já považuji za skandální platy učitelů, především na základních školách. Vždyť tento národ vychovali kantoři, nejen v Československu, ale už za Rakouska-Uherska,“ připomněl posluchačům filozof. Růžička dal sociologovi a mysliteli za pravdu. Školství podle jeho názoru potřebuje více peněz.

Máme si však dát pozor na jinou věc. „V celé Evropě je taková vlna populismu velmi nebezpečná. Dokonce i ve Velké Británii nedávno zabili Poláka a zranili, nebo dokonce zabili Čecha. V této době demokratické směřování legislativy, které bylo nastoleno po konci druhé světové války, je třeba chránit, protože tento trend lze zvrátit. Podívejte se na Polsko,“ varoval Bělohradský před počínáním současné vlády ve Varšavě.

Město je tu pro lidi, ne pro auta, míní Bělohradský

Mnoho Čechů, Moravanů a Slezanů trápí dopravní problémy. Nejinak je tomu i v Praze 6. Bělohradský by si proto rád posvítil na dopravu ve městě. „Ve městě se žije, město není od toho, aby tam jezdila auta. To není jen o čistotě vzduchu, ale také o okupaci prostoru. Budoucnost je ve veřejné dopravě,“ rozohnil se Bělohradský.

Růžička si rýpl do politiků, že se bojí nechat do rozvoje města více mluvit občany, protože by přišli o část své moci, a to se jim ani trochu nelíbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…