Dosavadní vojenská moc USA prý končí. Už to píší i v Respektu

02.07.2014 10:40

Komentátor webu Respekt.cz Jan Macháček rekapituluje názory, které se v posledních dnech objevily ohledně srovnávání geopolitické situace v roce 1914, jež vedla k vypuknutí první světové války, se situací nyní, o sto let později.

Dosavadní vojenská moc USA prý končí. Už to píší i v Respektu
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Připomíná komentář Anatole Kaletského pro Reuters, podle kterého je dnes tempo globalizace stejně zmatené jako v roce 1914 a rovněž rázné reakce na něj jsou podobné. Tehdejší anarchisté s bombami jsou obdobou dnešních džihádistů.

Nejsilnější paralelou je ale víra, že vzájemná ekonomická provázanost je dostatečnou překážkou války. Dnes to dospělo do za vlasy přitaženého bonmotu, že dvě země, ve kterých má provozovny řetězec Mc Donald´s, spolu nemohou začít válku.

Již v roce 1913 prý týdeník The Economist psal, že ekonomická provázanost odstranila Německo ze seznamu britských nepřátel. I dnes se ale může stát, tak jako v roce 1914, že převládne nacionalismus.

Celý text Jana Macháčka ZDE.

Kaletského komentář ale objevuje ještě jednu paralelu. Tehdy, stejně jako dnes, měly ve světě proti sobě stát spolek zemí, toužících zachovat současný stav, se spolkem, který spojuje velmoc na vzestupu a velmoci v úpadku, jež si navzájem „předávají štafetu“.  Do první skupiny dnes patří USA, Evropa a Japonsko, do druhé pak expandující Čína s nezadržitelně klesajícím Ruskem.

Ve Financial Times pak prý uvažuje Gideon Rachman, zda je udržitelný svět s dominancí USA. Cituje esej profesora Waltera Russela Meada, podle které země jako Rusko, Čína nebo Írán současný systém nikdy neakceptovaly a nyní se jej snaží svrhnout. Tento názor je některými označován jako šíření paniky. Rusko a Čína prý nejsou revizionistické mocnosti, ale maximálně „občasní škůdci“. Vojenské spojenectví USA navíc prý bezpečně obstojí vůči čemukoliv, co budou Rusko a Čína schopny generovat, a to ještě po několik desetiletí.

Další komentář Financial Times pak konstatuje, že nevyhnutelně končí éra, kdy se vojenská moc USA opírala o tzv. „drony“. Ty už totiž dnes vyrábí kdekdo, Čína je dokonce už vyváží. USA jsou prý nevyhnutelně předurčeny k tomu, aby svou pozici obhajovaly v desítkách studených válek po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…