Dosazení nového šéfa Nejvyššího soudu: Roli prý hrála nevraživost, rozhodl to Zeman

21.01.2015 9:18

Předsedkyně Nevyššího soudu Iva Brožová končí. Čtyři roky předtím, než by musela, překvapivě oznámila svoji rezignaci. Svého nástupce Pavla Šámala vybrala spolu s prezidentem Milošem Zemanem velmi rychle. Oficiálním důvodem je důchodový věk Brožové (63 let). Tím neoficiálním jsou blížící se klíčové úkoly Nejvyššího soudu, které chce Brožová předat Šámalovi. Píši o tom dnešní Lidové noviny.

Dosazení nového šéfa Nejvyššího soudu: Roli prý hrála nevraživost, rozhodl to Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odchod Brožové komentovala: „Pro mě je její rozhodnutí uvážené a správné. Pavel Šámal je vysoce odborný zkušený soudce, který je schopen řídit tým lidí.” Sama ministryně pod vedením Šámala připravovala učebnice trestního práva. Do rozhodnutí prezidenta Zemana však ministryně podle svých slov nijak nezasahovala. „Je to výlučná pravomoc pana prezidenta, ani to se mnou nekomunikoval,” řekla Válková.

Některé politiky a zástupce justice přitom překvapila rychlost, se kterou se celá obměna uskuteční. Hrad i Nejvyšší soud oznámily rozhodnutí Brožové včera. Ta dnes podá demisi a zítra by měl prezident jmenovat Šámala. Podle zjištění Lidových novin ví Šámal o prezidentově nabídce teprve pár dní. „Indicie jsem měl již dřív, konkrétní nabídka to ale nebyla,“ řekl Šámal. Budoucí předseda Nejvyššího soudu je uznávaným expertem na trestní právo, současným soudcem Nejvyššího soudu, vyučujícím na pražské právnické fakultě a autorem trestních zákonů. V době, kdy čeká justici reforma, Brožová uvedla, že odchází, protože má důstojného nástupce. 

Slovo reforma je v souvislosti s obměnou na nejvyšším soudním postu v zemi stěžejní. V první řadě se mění zákon o soudech a soudcích a už na podzim končí mandáty předsedům trestního a občansko-právního kolegia soudu. „Nový předseda si tak bude moci vybudovat vlastní tým,” řekla médiím Brožová.
  
Současný místopředseda soudu Roman Fiala, řekl, že to chápe. Na to, proč Zeman nesáhl při volbě právě po něm, odpovídat nechce. Podle oficiálních zdrojů z okolí Ivy Brožové za to může vzájemná nesnášenlivost mezi ní a Fialou. Samotnému Šámalovi hraje do karet především jeho schopnost vyjít téměř s každou vládou. Na zákonech pracoval pod patronací všech čtrnácti ministrů, kteří resort v rámci samostatné republiky vedli.

Se změnou na postu předsedy nejvyššího soudu nastane zajímavá situace. Šámal vede komisi, která připravuje nový trestní zákon. Fiala zase komisi pro civilní proces. Oba pak budou mít významný vliv na to, jak bude v Česku vypadat soudnictví. Válková pak nevidí důvody, proč by měl Šámal v čele komise skončit.

Řada akademiků a justičních představitelů přitom dlouhodobě kritizuje fakt, že se soudci podílí na psaní zákonů. Sami pak totiž soudí podle toho, co napsali. Jedním z největších kritiků současného systému je předseda nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Šámalův rozlet v podobě více významných justičních funkcí označil v minulosti za špatný. Baxa byl pověřen ministryní připravit záměr normy o Nejvyšší radě soudnictví. Tedy orgánu, který by stál jak nad klasickým soudnictvím a Nejvyšším soudem, tak nad soudnictvím správním a tedy Nejvyšším správním soudem. Řešit by měl hlavně personálie. Spolupráce Šámala s Baxou pak bude klíčová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…