Došli jsme na samou mez, varoval lidovce Chovanec. Berte, nebo běžte

20.12.2013 22:30

V České televizi padlo poslední slovo ze strany ČSSD. Milí křesťanští demokraté, dostali jste poslední nabídku. Berte, nebo nechte být. Slova v tomto duchu pronesl místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Místopředseda KDU-ČSL se však podivoval, že sociální demokracie partnerům nabízí mezi jinými i resort kultury, když sociálním demokratům tolik jde o církevní restituce.

Došli jsme na samou mez, varoval lidovce Chovanec. Berte, nebo běžte
Foto: Archiv
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

Bude nakonec uzavřena koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL? Po vstřícném kroku užšího vedení lidovců na poslední nabídku sociální demokracie v podobě ministerstev zemědělství a kultury je to zase o něco pravděpodobnější. O možném fungování takové koalice se v pátečních Událostech, komentářích České televize dohadovali místopředseda sociálních demokratů Milan Chovanec a místopředseda křesťanských demokratů Jan Bartošek.

Nelze předjímat rozhodnutí demokratického orgánu strany

Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo celostátnímu výboru, aby tuto nabídku schválil. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo vyjednat zásadní požadavek - zisk Ministerstva zemědělství - tak jsem tuto nabídku podpořil,“ prozradil ve vysílání Bartošek. Zároveň ale přiznal, že lidovci dlouhodobě preferují téma rodiny, takže by uvítali např. zisk Ministerstva práce a sociálních věcí či školství.

Chovanec ale všechny další spekulace o ministerstvech utnul. „Já mohu potvrdit slova předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Ano, tato nabídka je poslední,“ odvětil Chovanec. ČSSD se nabídkou Ministerstva zemědělství směrem k lidovcům dostala na samou mez a už nemá kam ustupovat.

Podle Bartoška ale v tuto chvíli ještě stále nelze předjímat, jak se rozhodne celostátní výbor křesťanských demokratů. Lidovci jsou demokratickou stranou a rozhodnutí musí být přijato patřičnou formou. Chovanec vyjádřil ochotu k čekání na rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL, jen zadoufal, že další jednání o vládě neproběhne právě na Štědrý den, ČSSD je však připravena jednat i o svátcích.

Sociální demokraté zároveň ale požadují, aby měli na ministerstvu pod patronací Státní pozemkový úřad, vzhledem k otázce církevních restitucí. Své náměstky chtějí mít sociální demokraté i na dalších resortech, aby viděli, jak pracují jejich partneři v resortech. Totéž budou jistě chtít i koaliční partneři, tedy ANO a KDU-ČSL.

Jde vám o restituce, ale necháváte nám kulturu

Bartošek se v této souvislosti podivil nad tím, že sociálním demokratům jde tolik o církevní restituce, ale zároveň lidovcům nabízí Ministerstvo zemědělství a zejména Ministerstvo kultury, kterému problematika církví přináleží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…