Došlo i na Ivana Langera. Bruselští cifršpióni prověřují dva projekty z časů jeho ministrování

13.02.2016 6:56

Hlídači správnosti využití evropských dotací z Bruselu nyní prověřují dva projekty Ministerstva vnitra z doby, kdy jej vedl Ivan Langer (ODS). Informoval o tom server Novinky.cz.

Došlo i na Ivana Langera. Bruselští cifršpióni prověřují dva projekty z časů jeho ministrování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Podle něj začal Evropský úřad proti podvodům (OLAF) prověřovat dva starší IT projekty Ministerstva vnitra ČR dohromady za zhruba 600 miliónů korun.

Prvním prověřovaným projektem má být zakázka z roku 2009 na procesní modelování agend veřejné správy za více než 80 miliónů korun.

Druhým pak projekt na zavedení jednoho ze čtyř základních registrů – tedy Registru práv a povinností, který odstartoval v roce 2008 za ministrování Ivana Langera (ODS) a který stál více než 530 miliónů korun.

Celý text je ZDE

Server poukázal na to, že projekt na zavedení Registru práv a povinností, který se završil spuštěním základních registrů v roce 2012, prověřovala bez konkrétního výsledku tuzemská policie a opakovaně také Nejvyšší kontrolní úřad i antimonopolní úřad. Žádná sankce ale vnitru uložena nebyla.

Server upozornil, že OLAF, který na základě rozhodnutí Evropské komise funguje od roku 1999, má oprávnění vyšetřovat v rámci EU podezření na podvody, které mají dopad na evropský rozpočet. Zmíněné projekty byly z evropských fondů čerpány z 85 procent.

Pracovníci OLAF mají oprávnění například provádět kontroly v dotčených institucích nebo vyžadovat od odpovědných úředníků informace a podklady, v trestní rovině ale musejí spolupracovat s jednotlivými orgány dané země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…