Dost bylo únosů, vražd a loupení. Mexičanům bouchly saze z uprchlíků a …

16.09.2016 16:58

Mexiko si zřejmě vzalo příklad ze svých severních sousedů a rozhodlo se, že je na čase postavit vlastní zeď. Avšak na svých jižních hranicích, ve snaze předejít nežádané migraci ze zemí střední a jižní Ameriky. Problém údajně spočívá v tom, že přes Mexiko jde obrovské množství lidí do USA, které je však vracejí zpět do Mexika, nikoli do jejich rodných zemí. Informuje The Daily Mail.

Dost bylo únosů, vražd a loupení. Mexičanům bouchly saze z uprchlíků a …
Foto: Archiv
Popisek: Mexický prezident Enrik Peňa Nieto

Občané Mexika chtějí postavit vlastní zeď, stejně jako má USA na hranicích s jejich vlastí. Ta by však měla stát na druhé straně země a měla by bránit „hordám migrantů“ z Guatemaly, Salvadoru a Hondurasu. Vadí jim totiž velké množství lidí, kteří opouštějí násilím a konflikty stižené země a snaží se přes Mexiko dostat do USA. Přičemž USA je následně vrací za hranice, ale pouze do Mexika.

Vypadá to tedy tak, že Mexičané si vzali příklad z prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který v jednom ze svých projevů prohlásil, že na hranicích USA a Mexika chce vystavět zeď, „kterou Mexiko zaplatí“.

Celý text zde

„Trumpův nápad na zeď na hranicích je dobrý, ale měla by stát na jižních hranicích se Střední Amerikou, aby zabránila toku tamních obyvatel vstoupit do obou zemí,“ uvedl mexický deník El Mañana. Deník mimo jiné volal i po zavedení řádných imigračních checkpointů a nešetřil kritikou na adresu Hillary Clintonové, která podle něj zcela selhala v tématu ochrany hranic.

„Když nezískají počestnou obživu, tak se mnozí z těchto migrantů uchylují k loupežím, únosům, vydírání a v těch nejhorších případech se dají do řad organizovaného zločinu,“ tvrdí El Mañana.

Podle odhadů OSN se do Mexika dostane ročně 400 tisíc nelegálních migrantů. Dobrá polovina z nich se snaží uniknout koloběhu násilí a gangů, kterými jsou stiženy jejich domovské země. A velká část z nich je posléze deportována zpět. Letos to bylo 175 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…