Dost lhaní, vy „malé děti“. Švédsko si rázně posvítilo na uprchlíky a pravda se ukázala

31.05.2017 11:10

Po celé Evropě se úřady potýkají se lhaním uprchlíků, kteří se prohlašují za nezletilé, a přitom je jim často ke třiceti. Ve Švédsku se rozhodli tomuto problému postavit čelem a začali provádět speciální lékařská vyšetření. Jejich první výsledky jsou alarmující.

Dost lhaní, vy „malé děti“. Švédsko si rázně posvítilo na uprchlíky a pravda se ukázala
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Velká Británie, Německo, Švédsko, Rakousko a další evropské země se od začátku migrační krize potýkají s problémem určení věku u jednotlivých uprchlíků. Mnozí z nich se prohlašují za nezletilé, aby získali lepší výchozí postavení při žádostech o azyl. Jelikož většina z nich nemá žádné dokumenty a v jejich domovských zemích vládne chaos, úřady většinou nemají způsob, jak jejich skutečný věk prokázat.

Švédsko nyní otestovalo zbrusu novou metodu, kterou by následně mohly používat i další země. Metoda spočívá v provedení rentgenu zubu moudrosti a magnetické rezonance kolenních kloubů. Výsledky potom analyzují zubaři a radiologové. Podle tvůrců je tato metoda velmi přesná a dokáže zaručeně odhalit věk nad osmnáct let. Švédské úřady byly v posledních měsících často kritizovány, že skutečný věk žadatelů o azyl posuzují nedostatečně, ale použitá metoda by měla kritikům zavřít ústa.

Anketa

Máte rádi Bohuslava Sobotku?

3%
97%
hlasovalo: 11925 lidí

Stejně jako zavilým zastáncům migrantů, kteří si nechtějí připustit, že by ti snad mohli o svém věku lhát. Prozatím byla metoda použita u více než deseti procent žadatelů o azyl, tedy u 581 migrantů z asi 4200 – a výsledek je velmi tristní. Ukázalo se, že většina z doposud testovaných osob o svém věku lhala. Konkrétně nově použitá metoda prokázala, že 442 z 581 doposud testovaných žadatelů o azyl se za nezletilé vydávalo podvodně.

Nezletilí migranti mají nejenom mnohem větší šanci na úspěch při žádosti o azyl, ale mohou také počítat s většími jistotami v oblasti sociálních dávek, mají zdarma lékařskou péči a Švédsko jim poskytuje i další vzdělávání. V neposlední řadě jsou rovněž mírněji posuzovány jejich přestupky proti zákonu. Kriminalita mezi nezletilými migranty ostatně představuje ve Švédsku vážný problém, se kterým se úřady jen těžko vypořádávají.

Loni v květnu tak například švédská média přetřásala případ údajně nezletilého eritrejského migranta, kterého u sebe doma ubytovala matka tří dětí. Mladík se měl natolik k světu, že začal sexuálně obtěžovat její desetiletou dceru. Když dívka spala, vyhrnul jí košili a ohmatával její ňadra. Za svůj čin byl „potrestán“ pouhými několika hodinami terapie. Nicméně se aspoň při vyšetřování ukázalo, že není nezletilý, ale je mu nejméně devatenáct let.


 

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …